Handeln med jordbruksvaror ökade under 2013 jämfört med året innan, visar färsk statistik från Jordbruksverket. Exporten ökade totalt med fem miljarder till 63 miljarder kronor, en ökning med 9 procent. Sverige exporterar mest till Norge, följt av Danmark, Finland och Tyskland.
Steg 60 procent Oman har bara fyra miljoner invånare, men var i fjol Sveriges elfte största exportland för jordbruksprodukter. Mellan 2012 och 2013 steg exporten med 60 procent, till 664 miljoner kronor.
Största ökningen står Arla för, som exporterar mjölkpulver till Oman där det ompackas till konsumentprodukter som säljs i Mellanöstern och Afrika. Mjölkpulver har lång hållbarhet, behöver inte kylas och är lätt att transportera.
- Generellt ser vi positivt på tillväxtmarknaderna utanför Europa. Vi byggde om vår anläggning i Vimmerby under 2012 för att kunna öka exporten till Oman, säger Thomas Carstensen, globalt ansvarig för Arlas mjölkpulver.
Ökade inkomstnivåer Han nämner Irak, Förenade arabemiraten och Saudiarabien som exempel på slutmål för produkterna.
- Vi ser att inkomstnivåerna ökar i de här länderna. Det betyder också att fokus ökar på att förbättra näringen hos befolkningen, då ofta via mejeriprodukter.
Även Kina blir allt viktigare. I jordbruksstatistiken ligger landet först på trettonde plats för svensk export, men ökade med hela 114 procent. Även här stod mejeriprodukter för en stor del. Efter det att flera tusen kinesiska barn för några år sedan blev sjuka av bröstmjölksersättning skärptes kontrollerna.
- Kinesiska myndigheterna är nitiska när det gäller kvaliteten vid importen. Men för oss i norra Europa är det bra för vi har en god historik, spårbarhet, hygien och duktigt folk, säger Thomas Carstensen.