Spännande tankar på Stora styrelsedagen i Skellefteå

Foto: Foto: Lars Westerlund

Ekonomi, näringsliv & finans2016-02-03 22:36

Under Stora Styrelsedagen i Skellefteå, som arrangerades i dag av StyrelseAkademien Norr, levererade många spännande tankar kring företagande och ledarskap. På talarlistan stod Björn Ferry, David Eriksson, Lena Hök och Lars-Håkan Lindberg.

– Att utifrån mina värderingar sätta mål och uppnå dem är meningen med livet livet för mig, säger Björn Ferry

Stora Styrelsedagen i Skellefteå lockade ett 80-tal deltagare. Temat var "Ökad förändringstakt ställer nya krav"

Först ut bland talarna var North Kingdoms kreative chef, David Eriksson.

– Förändringen kommer aldrig att gå lika långsamt som idag. En bra dator har samma kapacitet som en mushjärna och år 2023 kommer den att vara lika kraftfull som en mänsklig hjärna, säger han.

Han fortsätter med att konstatera att all data som vi har idag inte existerade för två år sedan och fortsätter att berätta om kvantdatorn som Nasa och Google utvecklat tillsammans.

– Den är 100 miljoner gånger snabbare än en vanlig dator.

David refererar till en amerikansk undersökning som visar att vi med dagens teknik, genom multitasking under ett dygn kan vara aktiva 31 timmar istället för 24.

– Tekniken gör oss helt enkelt mer produktiva.

Han konstaterar att gårdagens lösningar inte kommer att vara svaret på morgondagens utmaningar.

För att kunna vara framgångsrik i denna föränderliga värld gäller det att skapa en organisation som hänger med i svängarna. North Kingdom har valt att satsa på en responsiv organisation som drivs av det kreativa ledarskapet.

– Hur man organiserar sig är ju också en del i företagskulturen.

North Kingdoms verksamhet byggs upp av core teams bestående av fyra personer som inte har någon chef över sig.

– Sedan plockar teamen in de specialister som behövs.

David Eriksson tycker att en av ledarens viktigaste uppgifter är att vara en fast punkt och skapa trygghet.

– Det är också viktigt att våga vara mänsklig, rak, ärlig, transparent och inte minst våga erkänna när man har fel.

David Eriksson brukar se sina medarbetare som en jazzensemble eller som Skellefteå AIK.

– Vi ska vara ett lag där det också finns plats för egna initiativ.

Efter David Eriksson intog Skandias hållbarhetschef Lena Hök scenen. Hon tilldelades utmärkelsen ”Sveriges bästa hållbarhetschef 2015 som går till den hållbarhetschef i Sverige som bidragit mest till hållbar affärsutveckling och hur det praktiserats i ledarskapet.

Hon betonar att varje företag måste fundera kring vilka hållbarhetsfrågor som är viktiga just för dem. Själv definierar hon de områden som det handlar om som mänskliga rättigheter, arbetsvillkor, miljö och klimat samt affäretik.

– Det är nödvändigt att signalerna om vad som gäller kommer från ledningen och det räcker inte med en policy utan tänket måste finnas med i affärsplanen, säger Lena Hök.

Skandia har investerat 550 miljarder kronor i olika bolag och varje år gör de en scanning av samtliga bolag som de engagerat sig i.

– Förra året valde vi att exkludera 60 bolag eftersom vi inte ansåg att de levde upp till våra krav på hållbarhet.

Skandia har bestämt sig för att stå upp för långsiktighet i sina investeringar.

Till exempel har vi investerat 750 miljoner kronor i långsiktiga obligationer för att kunna starta Skandionkliniken i Uppsala som är Nordens första klinik för protonterapi. Protonterapi gör det möjligt att behandla cancer effektivare och skonsammare än med traditionell strålning.

– I augusti genomfördes de första behandlingarna på kliniken.

Advokat Lars-Håkan Lindberg, Kaidings, gjorde en personlig tillbakablick över sina 42 år som advokat och expert på konkursärenden. Totalt har han  hanterat cirka 1 000 sådana.

– Kapitalism utan konkurser är som kristendom utan helvete, säger han.

Lars Håkan menar att företagare överlag måste bli bättre på att kolla upp vem de gör affärer med.

– Bra att ta en kreditupplysning eller lyssna med kronofogden om det finns problem. Många företagare har noll koll på avtalen. Det finns också ofta brist på tydlighet i affärsrelationerna. Om man gjort ett muntligt avtal på telefon är det bra att skicka ett mejl direkt för att få bekräftelse på att man är överens om tagen.

Lars-Håkan Lindberg sitter i flera företagsstyrelser och hans råd till den som ska gå in i en styrelse är att först lyssna in vilken vision ägarna har.

– Därefter kan man se vilka funktioner som behövs för att uppnå målen och sedan finna rätt personer som kan fixa det. Många av konkurserna som jag hanterat hade kunnat undvikits om man haft externa personer i styrelsen.

Sist ut var den förre skidskytten Björn Ferry. Han berättade om sin resa från framgångsrik längdskidåkare till guldmedaljör i skidskytte.

– När jag började med skidskytte skrev jag en drömlista. I den stod det att jag ville bli ekonomiskt oberoende, vinna OS-guld, hitta rätt livspartner och bli hemmapappa. Idag har jag klarat av de tre första och nu ska jag också satsa mer på att vara tillsammans med min son.

Efter att ha avslutat karriären satte han upp en ny drömlista där hemmapappadrömmen fanns kvar.

– Dessutom vill jag leva helt fosilfritt år 2015, äga 1000 hektar skog, sitta i styrelsen för ett stort bolag och vinna en match i veteranpingis-VM.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!