Förstapriset i Tävlingen Matverk Västerbotten 2016 gick till renägaren Anders Skum från Fjällvilt i Ammarnäs och kocken Jan Diehl och deras rensouvasburgaresom görs på 100 procent rökt renfärs.
Rensouvasburgaren kommer nu att tävla i rikstävlingen Matverk 2016 som genomförs under Forum Nyköping den 27 – 28 januari 2016.
– Det var nio produkter som tävlade och konkurrensen var hård, säger tävlingsledaren Ella Nilsson.
Prisutdelningen hölls hos landshövding Magdalena Andersson i närvaro av ett fyrtiotal matentusiaster. Souvasburgaren fick både smakjuryns och marknadsjuryns gillande. Burgarna är vacuumbackade och klara för stekpannan.
Juryns motivation: "100 % Västerbotten. Produkt i tiden både för konsument och restaurang. Med rätta tillbehör komplett snabbmat eller gourmetmiddag."
Smakjury Magdalena Andersson landshövding Per Åkerlund, kock och restaurangägare Peter Wegh, studierektor restauranghögskolan Marie Johansson, Swedbank Erika Estréen, LRF
Marknadsjury Graham Farrell, Menigo Erik Larsson, Coop Nord
Andrapristagare blev ”Iscidermarinerad Vindelnrökt Kotlettrad” av Robin Karlsson, Vindelns Rökeri och kocken Christer Jonsson
Tredjepriset, en rimmad, kallrökt röding som pancopanerats och är färdig att äta som den är, togs även det hem av förstapristagarna Anders Skum och Jan Diehl.