I de tio största småbolagsfonderna var hälften av toppinnehaven bolag som tillhör börsens large cap-lista, visar en granskning som gjorts av nätbanken Nordnet.
Trelleborg, Icagruppen och Lundbergsföretagen är några av de storbolag som flera fonder hade sina största aktieinnehav i. De tio största småbolagsfonderna förvaltar drygt 40 miljarder kronor av svenska sparares kapital.
Bakgrunden till att det kan se ut så här är att bankerna och fondbolagen använder sig av den internationella definitionen av small cap - småbolag. Enligt denna räknas ett bolag som utgör mindre än en procent av det samlade värdet av börsens bolag till den gruppen.
- I Sverige är det samlade börsvärdet omkring 4 200 miljarder vilket betyder att alla bolag under 42 miljarder i börsvärde enligt denna definition är small cap. Och jag tror inte det finns någon svensk privatsparare som skulle säga att ett bolag med 42 miljarder i börsvärde är ett småbolag, säger Günther Mårder, sparekonom på Nordnet.
Att det ser ut så här beror enligt Mårder på att de stora fondbolagen och bankerna vill kunna erbjuda sina sparare småbolagsfonder, men problemet är att de bolag som i Sverige räknas som small cap har så låg omsättning på börsen i förhållande till de gigantiska summor som de här fonderna är satta att förvalta.
- Här finns alltså en diskrepans i hur branschen ser på termen småbolag och hur spararna ser på den. Och det skulle behövas ett uppryck så att man kommer överens om begreppen och alla talar samma språk, säger Mårder.
Enligt Günther Mårder blir det nästan omöjligt att förvalta en småbolagsportfölj i Sverige som överstiger 100-150 miljoner kronor. Summorna blir helt enkelt så stora att en placering i ett litet bolag på Stockholmsbörsen i sig skulle bli kraftigt kurspåverkande.
- Lösningen på problemet vore att stänga fonder som man kallar för småbolagsfonder och inte ta in fler nya sparare när de blir för stora för att kunna leverera det man ger sken av med namnet. Och så borde man egentligen döpa om de befintliga fonderna eftersom det blir ett begreppsbedrägeri gentemot spararen, säger Günther Mårder.