SKF:s lönsamhet dröjer

Kullagerjätten SKF, först ut bland storbolagen att rapportera, slog kvartalsförväntningarna knappt men fick ändå se aktien falla. Vd Tom Johnstone tror att lönsamhetsmålet dröjer några år.

Ekonomi, näringsliv & finans2014-04-15 14:30

SKF redovisar en vinst före skatt på 1 787 miljoner kronor. Det kan jämföras med vinsten på 1 237 miljoner kronor för första kvartalet i fjol.

Analytiker hade i genomsnitt räknat med en vinst på 1 760 miljoner, enligt Reuters sammanställning.

SKF:s koncernchef Tom Johnstone tycker att det finns mycket positivt att ta fasta på, som god orderingång och ökade satsningar på forskning och utveckling.

- Jag tycker att vi rör oss i rätt riktning, säger Johnstone till TT.

Samtidigt har SKF:s B-aktie fallit 3,3 procent på Stockholmsbörsen.

- Lönsamheten är helt enkelt för svag givet volymtillväxten, säger Peder Frölén, analytiker på Handelsbanken.

Att nå upp till målet med en rörelsemarginal på 15 procent tar flera år till, antar Johnstone.

- Jag tror inte det kommer att ske inom ett år. Snarare om 2-3 år. Vi kommer ta ett litet steg på vägen i år, säger han.

Enligt SKF:s prognos för andra kvartalet kommer efterfrågan att stärkas i Nordamerika och Asien, medan efterfrågan på den stora europeiska marknaden och i Latinamerika väntas bli relativt oförändrad.

Samtidigt slår den ökade geopolitiska osäkerheten kring Ukraina mot SKF. Produktionen av kullager och komponenter i Ukraina, som pågått i över 20 år, sysselsätter cirka 1 200 anställda och trots all turbulens i landet pågår den fortfarande.

- Det är en viktig del i vår produktionsstruktur, säger Johnstone, som tillägger att SKF har tagit fram en krishanteringsplan om utvecklingen skulle förvärras och produktionen i Ukraina slås ut.

På valutamarknaden är den nedåtgående trenden för många tillväxtvalutor ett problem, enligt Tom Johnstone. För helåret 2014 räknar SKF med en negativ valutaeffekt på 350 miljoner kronor.

SKF-chefen räknar, liksom de flesta bedömare, samtidigt med en återhämtning för tillväxten globalt, även om han ser en risk för bakslag.

TT: Men det som växer nu är inte det som ni tjänar mest på?

- Det är korrekt, absolut. Vi vill se bättre tillväxt i industrin generellt och på den så kallade eftermarknaden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!