Skelleftebo vd för Piteås största företag

Per Swärd, från Skellefteå, är sedan 2014 vd för Piteås största privata företag Smurfit Kappa som har över 500 anställda. Han har gått den långa vägen från trainee till högste chef i denna välmående miljardindustri.

Foto: Foto: Lars Westerlund

Ekonomi, näringsliv & finans2017-02-17 13:37

Per Swärd föddes i Hudiksvall men flyttade till Skelleftehamn som treåring när hans pappa hade fått arbete som konstruktör på Rönnskärsverken. Han läste fyraårigt tekniska gymnasium på Balderskolan och valde inriktningen kemi.

– Inriktningen berodde nog mest på att vi hade två mycket bra lärare i kemi, berättar Per.

Han sommarjobbade i kopparhyttan på Rönnskärsverken och efter gymnasiet började han studera kemiteknik vid Chalmers i Göteborg.

– Jag hade inga planer på att flytta norrut igen, utan snarare siktade jag på jobb vid något raffinaderi söderut.

Men så det blev det inte. Per hade gjort sitt exjobb, som handlade om pinchteknik, hos Assi i Piteå och där började han 1990 ,efter examen från Chalmers, som trainee. Därefter blev han processingenjör, driftsingenjör och 2011 utsågs Per till fabrikschef.  2014 tog hans steget vidare till vd för Smurfit Kappa i Piteå. Nu blev Per ansvarig för 514 anställda, en årlig produktion av vit och brun kraftliner och ett företag som då omsatte 3,4 miljarder kronor.

– Genom att jag gått den långa vägen har jag lärt mig hur verkligheten ser ut i fabriken.

Innan Per klev in i rollen som vd hade Smurfit Kappa haft två utländska direktörer, en österrikare och en belgare.

– Det var nyttigt att ha människor i ledningen som skakade om oss. Men när Reinhard Reiter skulle sluta som vd sökte styrelsen efter en intern kandidat.  Det finns trots allt fördelar med att ha en svensk ledning som kan det kulturella språket och kan föra en annan typ av dialog med medarbetarna.

När Per ska beskriva sin ledarstil funderar han en stund innan han svarar.

– Jag är en bra lyssnare som är diplomatisk, men jag kan också fatta svåra beslut. Min stora passion är att utveckla verksamheten

Per har satsat hårt på att få in  ett leantänk i företaget och arbetar målmedvetet med  ständiga förbättringar.

– Just nu fokuserar vi hårt på säkerhetsfrågorna för att förebygga olyckor. Det handlar då mycket om att påverka beteenden och attityder hos medarbetarna

När Per Swärd började i fabriken var de ett statligt bolag och sedan dess har det skett stora förändringar på ägarsidan. Sedan 10 år ägs företaget av Smurfit Kappa som har sin bas i Dublin på Irland. Koncernen har 45 000 anställda och är verksamma i 34 länder.

–Bakom detta stora företag står familjen Smurfit och det drivs  fortfarande som ett familjeföretag med Tony Smurfit som vd och ägarna har ett stort engagemang . Det var Tonys farfar som startade företaget.

Det som tillverkas vid fabriken i Piteå är kraftliner som är ytskiktet på wellpapp.

– Volymen har växt rejält sedan starten 1962 när produktionsvolymen av kraftliner låg på 100 000 ton per år. Nu gör vi 700 000 ton per år och är därmed den största tillverkaren i Europa.

Fabriken är en av tre tillverkare av kraftliner som Smurfit Kappa har. De andra finns i Österrike och i Frankrike.

– Vi konkurrerar men samtidigt har vi ett bra tekniskt samarbete och lär av varandra.

2015 gjordes den senaste stora investeringen i fabriken.

– Då satte vi in en ny barktrumma i renseriet.

Idag arbetar 510 personer hos Smurfit Kappa i Piteå.

– För tio år satte vi igång med en omfattande rationalisering och för åtta år hade vi 100 fler anställda än idag. Som mest har det arbetat cirka 900 personer här. Nu har vi stabiliserat oss på nivån med cirka 500 anställda.

Per konstaterar att det idag finns stor efterfrågan på förpackningar som är slutprodukten som kraftlinern används till.

– Det känns bra att arbeta med en förnybar råvara och förpackningar kan ju också återvinnas.

Efter 15 år med Piteå som bostadsort flyttade familjen, som också består av frun Christina och barnen Emil, Erik och Ellen 2004, tillbaka till Skellefteå.

– Min fru  kommer från Skellefteå och hon var den som drev på flytten. Nu pendlar jag upp till Piteå och har också en övernattningslägenhet här som jag använder ibland. Varannan vecka reser jag också ut för att träffa kunder och koncernledningen.

På fritiden gillar Per att cykla, simma och åka längdåkning.

– Vi har en stuga i Tåme och där tillbringar vi mycket tid på sommaren.

Bilder på familjen Swärd florerade och publiceras fortfarande i media runt om i världen. Det är en av de bilder som visar tsunamins kraft när den slog till i Thailand  den 26 december 2004 på den populära stranden Ray Leh Beach i Krabi. På bilden syns Pers svägerska Karin som ropar in barnen som är ute i vattnet medan den enorma vågen tornar upp sig i bakgrunden.

– Vi klarade oss undan med livet i behåll men det var en fruktansvärd upplevelse. Vi har också varit tillbaka till stranden för att bearbeta det som hände, avslutar Per Swärd.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!