På TCO:s lista över framtidens 99 mäktigaste som presenterades i onsdags finns skelleftebon Matilda Hellström, 21 år. Hon är bland annat ledamot i Svenska Unescorådet på mandat från LSU – Sveriges Ungdomsorganisationer.
Matilda Hellström har under många år engagerat sig för barn och ungas rättigheter, bland annat genom Rädda Barnens Ungdomsförbund och Sveriges elevråd - SVEA. Som representant för Sveriges Ungdomsorganisationer jobbar hon för att ungas verklighetsbeskrivningar, analyser och åsikter får inflytande, både i Sverige och i världen. Bland annat arbetar hon med den ungdomsstrategi som Unesco antog hösten 2013.
TCO:s Lista toppas av en jämställdhetspionjär, en hackerjournalist och statsministerns vänstra hand.
– Vi i TCO vill uppmärksamma kraft, mod och innovationsförmåga som finns hos unga och engagerade. Vi har listat de vi tror kommer vara bland de mäktigaste inom samhälle, politik och näringsliv i framtiden, säger Eva Nordmark, ordförande TCO.
Framtidens 99 mäktigaste samlar unga opinionsbildare, mellan 18 och 35 år, från politiken, opinionsbildande organisationer, fack, näringsliv och media. Tio personer är rangordnade med motivering. Övriga 89 listas utan inbördes ordning.
Topp 10 med TCO:s motiveringar
1. Amanda Lundeteg, VD och talesperson Allbright. Stiftelsen Allbright med Amanda Lundeteg i spetsen, ökar kunskapsnivån och inspirerar till förändring på företag runtom i landet. Nu tar kvinnorna plats vid styrelseborden och alltfler företag förstår att jämställdhet inte bara är en rättighetsfråga utan också leder till ökad lönsamhet och konkurrenskraft.
2. Kristoffer Örstadius, grävande journalist DN. Med sitt nyskapande arbetssätt där han kombinerar programmering och databassökningar med undersökande journalistik vann han Stora Journalistpriset som Årets förnyare 2015. Han ligger bakom flera stora avslöjanden med hjälp av sin framtidsinriktade "hacker-journalistik".
3. Kristina Persdotter, stabschef hos statsminister Stefan Löfven. Med sin bakgrund i utbildningspolitiken har Kristina Persdotter snabbt avancerat i maktens korridorer. Som statsministerns vänstra hand och spindeln i nätet på statsrådsberedningen chefar hon över det strategiska arbetet i Sveriges absoluta topp.
4. Johanna Jönsson, talesperson för migrations- och integrationsfrågor (C). Genom att starkt ifrågasätta Sveriges migrationspolitik och våga stå upp och säga tvärtom visar Johanna Jönsson att hon är en av framtidens 99 mäktigaste. Hon har genom sin politiska drivkraft fått ett stort genomslag i samhällsdebatten.
5. Adrian Swartz, VD och medgrundare, Cruitway. På ett kreativt och nyskapande sätt har Cruitway, med Adrian Swartz i toppen, skapat en modern tjänst som matchar jobb med arbetssökanden. Självklart efterfrågat på en arbetsmarknad i stor förändring. Framtidsinriktat, nyfiket och trovärdigt.
6. Seher Yilmaz, ordförande Rättviseförmedlingen. Seher Yilmazs feministiska och antirasistiska röst lyfter viktiga samhällsfrågor i en organisation som envetet kämpar för jämlikhet. Seher och Rättviseförmedlingen har visat hur en modern folkrörelse ser ut på 2010-talet och i framtiden.
7. Viktor Banke, biträdande jurist Nichols & Co. och kolumnist. Viktor Banke använder sitt brinnande engagemang för asylrätten och migrationsfrågor och bildar opinion i sociala medier och som kolumnist. Han missar aldrig ett tillfälle att påverka och folkbilda med hjälp av sina expertkunskaper - och han får genomslag.
8. Karla Wixe, chef för Fackliga brysselkontoret. Karla Wixe står upp för den svenska partsmodellen i EU:s korridorer. Som högsta chef på det Fackliga Brysselkontoret driver hon idéerna kring fackets roll i samhället ständigt framåt. I fokus står självklart arbetstagarnas rättigheter i Sverige och Europa.
9. Olle Aronsson, medgrundare och produktchef, Breakit. Olle Aronsson jobbhoppade från sitt arbete som ekonomijournalist på Dagens Industri för att starta konkurrenten Breakit som på kort tid blivit en av de självklara digitala mötesplatserna för svensk techindustri. Olle vågade ta språnget och visar vägen för andra på framtidens arbetsmarknad.
10. Bodil Sidén, fd andre vice ordförande MUF. Bodil Sidén visar hur viktigt det är att som engagerad hålla fast vid sina politiska värderingar och principer. Hon lämnade sitt uppdrag i MUF på grund av att hon vägrade kompromissa med sin övertygelse. Det visar vägen för andra och den typen av civilkurage kommer vi behöva mer av i framtiden.
– Det finns så många kompetenta, nytänkande och nyskapande personer som verkar inom TCOs intresseområden, så vi väljer att lyfta fram dem som är på väg uppåt och framåt, säger TCOs ordförande Eva Nordmark.