Nu är det klart! Exploratoriet blir det nya namnet på Skellefteås eget Science center.
Arbetet med Skellefteå Science Center har pågått under en tid och nu är man inne i en fas då allt fler pusselbitar faller på plats. Gymnastikhallen på Nordanå byggs om för fullt och under våren påbörjas bygget av utställningarna.
Visionen är att skapa Sveriges främsta pedagogiska Science Center. Efter en process tillsammans med samarbetspartners och några skolklasser inom årskurs 7-9 har det nya namnet bestämts.
– Exploratoriet är ett namn som för tankarna till institutioner inom forskning som till exempel “Observatoriet” eller “Laboratoriet” och även i vår verksamhet ligger stort fokus på lärande och att utforska och laborera. Faktum är att urmodern för de Science Center som finns runt om i världen heter Exploratorium så vi hamnar rätt nära våra rötter namnmässigt, säger David Hübinette, verksamhetschef på Exploratoriet.
– Exploratoriet kommer att bli en plats där vi hyllar nyfikenhet och på ett lustfyllt och inspirerande sätt låter våra ungdomar få utforska, leka och experimentera sig till ny kunskap. I synnerhet inom områdena naturvetenskap och teknik, fortsätter han.
Målet är att Exploratoriet ska bli en attraktiv arena där kunskap är kul. Gamla gymnastikhallen på Nordanåområdet fylls med experiment och utmaningar. Fysik, kemi, teknik, astronomi, ekologi med mera – här ska erbjudas besök på många vetenskapliga plan. Interaktivitet, upptäckarglädje och lekfullhet ska locka fram intresset för teknik hos de unga besökarna. Och förhoppningsvis även locka fram nyfikenheten hos vuxna besökare. Syftet är i första hand att nå barn och ungdomar i grundskola och gymnasium men Exploratoriet blir även bli en attraktion för besökare, en upplevelse för hela familjen.
Arbetet med att bygga om lokalerna på Nordanå pågår för fullt med piteföretaget Ekspjuth Bygg som entreprenör och man räknar med att kunna slå upp portarna i höst. Då flyttas också verksamheten som idag bedrivs hos Tekno Balder hit.
– Då ger vi alla i vår närhet, gammal som ung, chansen att pröva sin nyfikenhet och kanske bli lite smartare på kuppen, avslutar David Hübinette.
Utställningsansvarig blir hemvändaren Britt-Marie Forslund med rötterna på Vitberget som de senaste åren varit verksam på Teknikens Hus i Luleå.
I Sverige finns idag 19 Science Center, som varje år tar emot drygt två miljoner besökare. Av dessa är drygt 300 000 elever i olika pedagogiska program och cirka 30 000 är lärare i fortbildning. Alla Science Centers är väl förtrogna med aktuella läroplaner och styrdokument för att kunna erbjuda elever och lärare rätt insatser.
Sveriges Science Centers fungerar idag som gigantiska laboratorium för vetenskapliga vardagsexperiment och leds av specialpedagoger. Som de oberoende anläggningar man är så välkomnar man alla skolor, förskolor, föreningar och allmänhet.