Sol, 14 grader i luften och en svag vind vilar över Nygatan som går rakt genom själva hjärtat av Skellefteå. Det är måndag, i mitten av september.
900 meter därifrån, på campus Skellefteå som är själva sätet för högre utbildning i Sveriges 30:e största kommun sett till invånarantal, har Northvolt-vd:n Peter Carlsson precis haft ett föredrag för politikerna i fullmäktige om den gigantiska batterifabriken som kan ge mellan 2 500 och 3 000 arbetstillfällen.
– Den behövs för Skellefteå och för Norrland, säger Lisa Lantz som tillsammans med sambon Rickard Lundberg och deras dotter Klara, 1,5 år, flanerar längs gågatan genom stan.
Paret jobbar i stan, men bor i Ostvik, 1,5 mil norr om Skellefteå.
Läs också: Västerås spurtar mot Northvoltmålet: ”Kommer att bli en strid på kniven”
– Nästan alla pratar om den här etableringen, säger Rickard vars pappa bor i Bergsbyn, med andra ord intill den tänkbara platsen för batterifabriken.
– Senast vi träffades pratade vi om det här, men han är positivt inställd.
Skellefteå kommun, som är den största arbetsgivaren före gruvbolaget Boliden, har en vision om att vara 80 000 invånare år 2030.
Det är ett tydligt och konkret mål, en form av kraftsamling tillsammans med kommunens invånare, föreningar och företagare, för att möta framtidens utmaningar, och som hela tiden finns på agendan. Budskapet är väl förankrat.
– Ja, kommunen satsar. Visionen för 2030 ser man överallt, säger 18-åriga Frida Karlsson och kompisen Elin Persson nickar instämmande.
Margaretha Lundmark och Josefin Westergren, som jobbar i en skobutik inne i på Citykompaniet längs Nygatan, pratar också gott om tillväxtsatsningen.
– Kommunen satsar. Nya kulturhuset är en stor grej och det byggs också många bostäder. Nu vill folk verkligen även ha hit batterifabriken, säger Josefin.
– Man har en bra känsla och det här med batterifabriken är stort, menar Margaretha.
Läs också: Chefredaktörerna: Samarbete stärker vår bevakning av batterifabriken
Kommunen gör varje år investerar på runt 1-1,5 miljarder kronor. Det byggs mycket, och delar av allmännyttan har sålts. Tidigare fanns tre fastighetsbolag, nu finns 19. Bara de senaste två veckorna har kommunen fått etableringsförfrågningar från tio företag, varav ett par större, berättar näringslivschefen Bengt Ivansson.
Se hela mötet Northvolt hade med Skellefteborna i torsdags:
.lemonwhale-embed-container { position: relative; padding-bottom: 56.25%; height: 0; overflow: hidden; max-width:100%; }.lemonwhale-embed-container iframe { position: absolute; top: 0; left:0; width: 100%; height: 100%; }
Men nu väntar han och i princip alla i Skellefteå på Northvolts beslut. Förhoppningarna är stora.
Här finns nyckelparametrar som kraften (energin), gruvindustrin samt en stark förankring kring återvinning. Även industri- och entreprenörstraditionen och ett stort engagemang från bygden väger tungt.
– Det är många som pratar om den här etableringen, och alla vill ha den. I Skellefteå brukar vi gå ihop och samla våra krafter, även den här gången, berättar Anna Bodell, turistinformatör på Visit Skellefteå.
Peter Carlsson om mötet med Skellefteborna i torsdags:
.lemonwhale-embed-container { position: relative; padding-bottom: 56.25%; height: 0; overflow: hidden; max-width:100%; }.lemonwhale-embed-container iframe { position: absolute; top: 0; left:0; width: 100%; height: 100%; }
Hon och flera av hennes kollegor fanns också på plats när Northvolt mötte allmänheten i torsdags.
Det finns, även om de är få, Skelleftebor som inte känner till Northvolts planer på en batterifabrik.
Även om etableringsbeslutet hamnar i Skellefteå och utkanten av Hedensbyns industriområde mellan Hedensbyn och Bergsbyn, är det några som är skeptiska och höjer ett varningens finger – blir det så även i praktiken? Är kommunens tillika skattebetalarnas pengar rätt satsade?
– Man pratar en del om det här, men det känns samtidigt som att man inte vågar ta upp det till diskussion. Det är så laddat, säger en kvinna i medelåldern innan hon smiter iväg med cykeln efter jobbet.
Själva batterifabriken i sig landar på mellan 2 500 och 3 000 direkta jobb, främst tekniker på hög nivå och produktionsingenjörer.
Men i kölvattnet av en sådan etablering kommer sysselsättningen öka betydligt mer än så. Det enorma ekosystemet ger ett enormt tryck på den ort där batterifabriken hamnar.
Om Northvolt väljer Skellefteå som etableringsort kommer visionen direkt att skrivas om till 100 000 invånare till 2030 – minst, menar kommunchefen Kristina Sundin Jonsson.
Kraften, råvarutillgången och kommunikationer som hamn och järnväg i all ära, men finns kompetensen i Skellefteå med omnejd?
– Det är ingen etablering i norra Sverige som saknat folk, så vi känner oss trygga, säger Bengt Ivansson.
Magnus Westberg/Vestmanlands Läns Tidning