I Skellefteå genomfördes 1-2 december slutkonferensen för BioGaC-projektet som drivs av Skellefteå kommun och sju partners. Skellefteå tillhör en av pionjärerna i norra Sverige när det gäller tankstationer för biogas. Nu är det snart dags att inviga station nummer tre och den här gången ska Skelleftebränslen driva stationen.
– Före årsskiftet ska den nya tankstationen vid E4 stå klar, berättar Skelleftebränslens vd Per Erik Jakobsson.
Jan Tarras Wahlberg, miljöstrateg vid Skellefteå kommun, konstaterar att det som är lite speciellt i Skellefteå är att man haft ett så nära samarbete med en privat entreprenör.
– Jag har varit i den här branschen i 30 år och det har hänt mer på bränslefronten det här senaste året än vad som skett de tidigare 29 åren. Vi måste följa med i utvecklingen och här är biogasen en viktig del, säger Per Erik Jakobsson.
Tankstationen vid E4 kostar 10 miljoner kronor att uppföra. Den ligger på kommunens mark och ska arranderas ut till Skelleftebränslen. Av pengarna för investeringen står Skelleftebränslen för 3,2 miljoner, Skellefteå Kraft bidrar med 0,4 miljoner och Skellefteå kommun med 3,4 miljoner. Dessutom räknar man med EU-pengar på 3,1 miljoner.
Utbyggnaden av fordonsgas och flytande naturgas, LNG, i norra Sverige begränsas av flera faktorer. Till exempel finns det inget gasnät för enkel distribution av naturgas och 2014 fanns det bara fem tankstationer för fordonsgas. Detta är utmaningar som projektet BioGac huggit tag i.
Under slutkonferensen slogs fast att projektet förbättrat infrastrukturen och ökat antalet tankstationer i norra Sverige. Därmed kan också marknaden för gasdrivna fordon och fordonsgas öka.
Peter Edlund, enhetschef vatten och avfall, biogas, vid Skellefteå kommun konstaterar att man under de första åren när biogasverket var i drift var oroliga för att produktionen inte skulle räcka till - eller att det skulle bli störningar i produktionen. Störningar som skulle bli besvärliga eftersom alla bussar och sopbilar i centrala Skellefteå går på biogas och inte har några andra alternativ.
När Skellefteå under en kort period hade produktionsbortfall valde de att köpa gas från Bodens kommuns kryptotank men det blev ganska dyrt. Skellefteå kommun har investerat i ett backupsystem i form av en kryptotank med LNB. Denna backup gör det möjligt att hålla en högre leveranssäkerhet till biogaskunderna.
En av de frågor som behandlades under slutkonferensen var designen av tankstationerna. Projektet har vänt sig till designhögskolorna i Umeå och Sundsvall för att få förslag på tankställen som är inbjudande, lättförståeliga och instruktiva.Sebastian Hägelstam, industridesignstudent från Sundsvall, är en av dem som arbetat med detta.
– Om biogas ska kunna konkurrera med fossila bränslen på allvar kan det inte bara vara miljöentusiaster som använder drivmedlet. Inga andra än de lär gå över till biogas innan något görs åt dagens tankstationers bristande tillgänglighet och utformning, menar han.