Skellefteå AIK blir familjespel – släpps till hösten: ”Kom på idén för 12 år sedan”

Nu får hockeykulturen kring Skellefteå AIK ännu en knuff framåt. Till hösten släpps Skellefteå AIK-spelet, ett brädspel för såväl inbitna hockeynördar som ointresserade. Redan har projektet vunnit pris på Alvargalan.

Foto: Foto: Christoffer Åhlund

Ekonomi, näringsliv & finans2017-01-23 06:15

Norran möter spelets skapare Joakim Brännström, vanligtvis lärare på Örjansskolan, under ett speltest på The Great Northern med såväl hockeylegenderarer, supporternördar och mer måttligt hockeyintresserade skellefteprofiler. 

– Vi har provspelat med testpaneler mer än 20 gånger och har haft intresserade, ointresserade, nördar, barn, pensionärer. Alla har tyckt att det har varit kul, säger han.

Förhoppningen är att spelet ska finnas i butiker redan till seriestarten i höst.

– Just nu pratar jag med olika återförsäljare som kan tänka sig köpa in spelet. Därefter ska jag sälja sponsorplatser som finns på spelplanen. Jag vill ha lokala bolag, till exempel Stadskällaren och inte McDonalds, säger han.

Han har varit en supersupporter av Skellefteå AIK sedan mitten av 80-talet, och den första prototypen av spelet gjorde han redan 2004 då han försökte komma på något att ge sina småsyskon i julklapp.

– Jag gav dem alltid ett självskapat paket med AIK-tema. Jag spenderade inte så mycket tid med själva spelidén, den bara kom till mig. 

Rensat källaren

I höstas kom hans pappa, som just rensat källaren, på besök med hans gamla saker. Däribland fanns spelet med.

– Jag frågade min vän Jonas Lundqvist, som jag känner genom hockeyintresset, och han blev eld och lågor och föreslog att vi skulle ta med det till AIK-kansliet.

Där fick spelet positiv respons och en process inleddes för att göra spelet till verklighet. Några månader senare har Joakim Brännström hunnit en lång bit på vägen, exempelvis är produktionsdelen ordnad. Han fick dessutom ta emot pris vid årets Alvargala. 

– Jag vann Skellefteå kommuns ”Vinn ett aktiebolag”, så nu har jag ett startkapital och tillgång till konsulter och experter för rådgivning. Det känns jättebra, säger han. 

Tummen upp

North Power stödjer spelet ekonomiskt och Skellefteå AIK har gett tummen upp.

– Vi får till exempel använda deras logotyp. I gengäld kommer de  att få en del av kakan.

Spelet går ut på att samla poäng, precis som under en hockeysäsong. Det gör man genom att vinna matcher, värva bra spelare och att ha en god ekonomi. 

– Det finns många managerspel där man kan basa över sin förening. Man kan säga att det här är ett ”verkligt” managerspel istället för digitalt.

Spelplanen påminner om Monopol, men Joakim Brännström menar att det finns stora skillnader.

– Någon på AIK sa att visst, Monopol är kul, men här händer det saker hela tiden. Det är ett högre tempo. Det är lite likt i och med att du går runt och samlar på dig poäng och pengar.

För att vinna en match måste du hamna på en viss ruta och sedan ta ett kort för att veta vilka du möter. Sedan slår du en tärning där fyra till sex är vinst, tre är oavgjort och ett till två är förlust.

– Jag har försökt att styra intäkterna utifrån verkligheten genom att ta reda på hur mycket man brukar ta in på en match och hur mycket resekostnaderna är.

Kontroversiellt

Det finns även en frågesportdel om Skellefteå AIK:s historia, men den är långt från avgörande för vinst.

– Det här är ett spel för alla, oavsett intressenivå. När spelet är slut omvandlas pengarna till poäng och det kan vara så att den som har bäst ekonomi vinner. 

En mer kontroversiell del av spelet är korten med spelare där de betygsatts från ett till tio. Något som många kommer att ha åsikter om.

– Det är en del av spelet. Det blev lite dålig stämning här under speltestet om vårt betyg om en spelare, men det är meningen. Jag vill att det ska bli lite ”sidan om”-snack. 

Det här är ett spel för alla, oavsett intressenivå. När spelet är slut omvandlas pengarna till poäng och den som har bäst ekonomi vinner.

undefined
undefined

Vinnarens affärsidé är att utveckla ett brädspelsföretag inom genren sport management. Brädspel ökar i popularitet och juryn var mycket imponerad av den gedigna och genomtänkta spelidén. Produkten har potential att appliceras på samtliga lag inom exempelvis SHL och Allsvenskan. Det är också juryns uppfattning att produkten har utmärkta förutsättningar att vidareutvecklas inom andra områden och marknadsföras internationellt. Kriterierna som bedömdes var marknadspotential, ekonomi, skalbarhet, synergier med andra verksamheter på orten, engagemang, entreprenörsanda samt unikitet. Juryn var enhällig i sin bedömning kring potentialen och att affärsidén svarar mot alla kriterier. Det var ett nöje att få ge denna innovatör chansen att skapa bärighet i sitt blivande företag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!