Inflationstakten är den genomsnittliga förändringen av konsumentpriserna de senaste tolv månaderna.
Livsmedelspriserna stiger lite mer än väntat, medan kläder drog nedåt mer än väntat. Avvikelserna från prognoserna var dock inte stora, enligt Olle Holmgren, ekonom på SEB.
- Vi har fortfarande ett väldigt lågt inflationstryck, under Riksbankens prognos, säger han.
Inflationen i Sverige, även enligt måttet KPIF, har sedan slutet av 2010 legat under målet för Riksbankens penningpolitik på 2 procent. Och enligt Riksbankens egna prognos dröjer det nästan två år till innan inflationen enligt KPIF-måttet är nära 2 procent igen.
En förklaring till att Riksbanken under så många år konsekvent ligger under inflationsmålet är att majoriteten i direktionen, anförd av riksbankschefen Stefan Ingves, sedan en tid oroat sig för att den höga skuldsättningen bland hushåll och utvecklingen på bostadsmarknaden ska skapa en finansiell kris och därför valt att inte sänka reporäntan ytterligare.
Den underliggande inflationen, enligt måttet KPIF, steg också med 0,2 procent från april till maj. Årstakten var 0,7 procent, jämfört med 0,5 procent i april.
Inflationssiffrorna låg i linje med marknadens förväntningar. Analytiker hade i snitt räknat med en inflation på 0,7 procent i årstakt enligt KPIF-måttet, enligt en sammanställning av prognoser gjord av Reuters. Mätt enligt KPI-måttet räknade analytikerna med en inflation på -0,3 procent.
Kronan stärktes initialt mot euron och dollarn efter inflationssiffrorna för maj, men uppgången var utraderad redan efter ett par minuters handel. Trenden för svenska obligationsräntor var svagt uppåt efter beslutet.
Riksbankens nästa penningpolitiska möte är planerat till den 2 juli. Analytikerkåren är in i det sista splittrad i sina prognoser om det blir en räntesänkning då eller inte. Och ser man till prissättningen på räntemarknaden är sannolikheten cirka 50 procent för en räntesänkning med 0,25 procentenheter till 0,75 procent.
SEB:s Olle Holmgren tillhör de ekonomer som tror att Riksbanken sänker. Han har svårt att se någon annan väg att få upp inflationen mot målet igen.
- Som det ser ut nu är det svårt att hitta drivkrafter för att skapa ett tryck uppåt för inflationen.
Han pekar på lågt resursutnyttjande, löneökningar på historiskt låga nivåer, en relativt stark krona och en svag trend för priser internationellt.