Parterna är överens om att under tiden man förhandlar om köpet se till att verksamheten vid varvet bibehålls, enligt ett pressmeddelande från Saab.
I början av april bestämde sig regeringen för att stoppa beställningen av två nya ubåtar från tyskägda Kockums. Försvarets materielverk och ägaren Thyssen Krupps förhandlingar angående köpet av nästa generations ubåt A26 hade havererat.
Detta är, enligt ett pressmeddelande från Thyssen Krupp, bakgrunden till de pågående förhandlingarna. "Thyssen Krupp erbjuder en konstruktiv lösning som kan säkra svensk industristruktur och högt kvalificerade jobb för cirka 900 anställda i Thyssen Krupp Marine Systems", skriver företaget.
Gunnar Hult, professor på Försvarshögskolan och expert på utveckling och anskaffning av försvarsmateriel, blev förvånad.
- Jag trodde inte att tyskarna skulle släppa till. Då blir ju Kockums en konkurrent till dem själva. Jag förstår inte varför de går med på det.
Dagens besked innebar en stor lättnad för de anställda på Kockums.
- Den värsta oron stillades. Vi har levt i en oviss verklighet och kunde inte fortsätta länge till. Det är skönt att det har börjat röra på sig, och i rätt riktning, säger Ingvar Mattisson, vice ordförande i Sekos verkstadsklubb på Karlskronavarvet.
Sedan det stod klart att FMV inte skulle lägga några ubåtsorder hos TKMS/Kockums har över ett sextiotal av varvets anställda i Karlskrona och hälften så många i Malmö sagt upp sig - de allra flesta för nya jobb hos Saab.
En försäljning till Saab har varit vad de anställda väntade sig.
- Nu känns allting mer hoppfullt, säger Jan-Olof Brink, ordförande i Unionens fackklubb på Karlskronavarvet.
Försvarsminister Karin Enström (M) välkomnar en försäljning av Kockums till Saab.
- Det vore en positiv utveckling. Det ökar förutsättningarna för försvarsmakten att få de nya ubåtar som den så väl behöver, säger hon till TT.
Men regeringen har inte varit inblandad i förhandlingarna mellan Thyssen Krupp och Saab.
- Nej, de har förts direkt mellan företagen.
I tisdags förra veckan genomförde Försvarets materialverk (FMV) en räd mot Kockums konstruktionsbyrå i Malmö för att säkra försvarsmateriel och immaterialrätt som svenska staten anser sig äga helt eller delvis. Aktionen övervakades av militärpoliser.