Det visar en sammanställning från Universitetskanslerämbetet, UKÄ, som analyserat i vilken utsträckning som unga påbörjar en högskoleutbildning. De analyserar även vilka skillnader som finns mellan olika län och kommuner vid olika åldrar och skillnader mellan kvinnor och män.
I hela Västerbottens län var andelen 39,3 procent och i landet som helhet 43,6 procent. I Skellefteå är alltså andelen 38,8 procent och i Malå 21,2 procent.
De regionala skillnaderna är stora. I kommunen med högst andel, Danderyd, påbörjade 81,3 procent en högskoleutbildning, medan andelen var 16,0 procent i den kommun som hade lägst övergång.
– I kommuner där det bor många som har en högskoleutbildning är det betydligt vanligare att fortsätta studera efter gymnasieskolan. Det kan även finnas fler faktorer som påverkar, exempelvis om det finns en högskola eller ett universitet nära där man bor. Sen är det viktigt att komma ihåg att i kommuner där det inte bor så många kan det se ut som att svängningarna är väldigt stora när det i själva verket rör sig om ett mindre antal individer, säger Annika Pontén, chef för analysavdelningen vid UKÄ, i ett pressmeddelande.
I analysen konstateras det att fler kvinnor än män söker sig till högskolan. Vid 24 års ålder hade 51,6 procent av kvinnorna i Sverige påbörjat högskolestudier, jämfört med 36,0 procent av männen. I högskolan som helhet utgör kvinnorna cirka 60 procent, och så har det sett ut de senaste tio åren med endast små förändringar.