Det har varit svårt att hålla liv i industri- och träprogrammen på gymnasierna i Skellefteå i Skellefteå och Norsjö. Dessutom finns det stora behov av utbildningslokaler för modern industri i regionen. Det är egentligen bakgrunden till att en helt ny modern utbildningsmiljö byggs på Campus.
Styrgruppen för T2 College som består av näringsliv, representanter för gymnasiekontoren i Skellefteå och Norsjö, branschrepresentanter, fackföreningar och andra intressenter har grubblat på hur de skulle lösa utbildningsfrågan .
– Det har handlat om att få det att gå runt och då inte bara industriprogrammet utan genom att hitta samverkan mellan utbildningar, säger Jannike Lindbergh som är affärsutvecklare och utbildningssamordnare.
Maskinpark på plats
T2College riktar sig inte bara till gymnasiet, utan också företagsutbildningar, Vux och Yrkeshögskolan.
Då verksamheten drar igång i mars kommer de elva eleverna vid industriprogrammet på Balder att få sin praktiska utbildning i lokalerna. Vux kommer också att dra igång olika industriutbildningar.
– Det känns jättekul att vara här och se hur maskiner transporteras och saker börja hända. Det är mycket kvar att fixa. Varje dag hittar man saker som man inte tänkt på, säger Lindbergh.
Just nu pågår arbetet för fullt med att få maskinparken på plats.
30 miljoner
Fastigheten är byggd av Skellefteå Industrihus som investerat cirka 30 miljoner kronor och omfattar totalt 1200 kvadratmeter. På bottenplan finns det tre olika delar, en för traditionell industri, en för träindustri och ett utrymme för ny teknik som 3d-printers.
– Vi vill att eleverna ska förstå, kunna programmera och styra maskinerna, berättar Lindbergh.
På övre plan finns ett antal omklädningsrum.
Gymnasienämnden i Skellefteå har bestämt att den maskinpark som fanns på Kaplanskolan ska återanvändas för T2 College Dessutom görs nyinvesteringar på cirka 500 000 kronor i form av en kantpress, tre kombisvetsar, med mera. Även Norsjö kommun investerar i projektet, cirka 350 000 kronor.
Partnerpaket
T2 College/No Plan B investerar i maskiner och utrustning till mittendelen, samt en vattenskärmaskin, totalt cirka 1,5 miljoner kronor.
Bolidenfonden har också gått in och stöttat Balderskolan med nya CNC-maskiner som placeras på Campus.
Dessutom har en en mängd företag tecknat partnerpaket på olika nivåer.
Slutbesiktningen av lokalerna kommer att ske i slutet av februari.
– I vår får vi se hur allt fungerar och se vad vi kan behöva komplettera med, säger Lindbergh.