Så är planerna för Matfesten i augusti

”Vi vill visa att vi har jättehög kvalitet i den här regionen”, säger producenten Monica Lindgren. Hon jobbar nu för fullt med att färdigställa programmet för Matfestens fem dagar 2017 i centrala Skellefteå som inleds den 29 augusti.

Foto: Lars Andersson.

Foto: Lars Andersson.

Foto: Foto: Lars Andersson.

Ekonomi, näringsliv & finans2017-06-15 19:00

Den ideella föreningen Matfestens Vänner arrangerar i augusti den tolfte upplagan av Matfesten, som första gången såg dagens ljus 2006.

Förändringar har skett genom årens lopp, större och mindre. Den mest påtagliga är kanske flytten från Nordanåområdet in till Stadsparken 2014. 2017 sker ännu en förändring: Matfesten kommer tydligt att trycka på dess ursprungliga syfte; att lyfta den lokala matkulturen och de lokala livsmedelsföretagen, vilket arrangörerna flaggade för redan i våras.

– Vi har ett 20-tal lokala restauranger och ett 20-tal lokala utställare av hög kvalitet klara, berättar Monica Lindgren som är ny producent för året.

Från regionen

Bakom uttrycket utställare finns främst odlare och andra lokala producenter.

– Vi har i år tackat nej till dem som velat komma utifrån och vara med, det vill säga de som inte verkar i regionen, berättar Lindgren.

Hon räknar med att Matfesten som helhet krymper 2017. De tre inledande dagarna handlar det främst om de deltagande restaurangerna på dess egna hemmaplaner där det kan bli lokala tallrikar, happenings och nya samarbeten. Sedan växer Matfesten och innehåller både restaurangerna och Skördemarknaden fredag och lördag.

– Vi vill att Matfesten ska komma inifrån Skellefteå. Vi vill lyfta det lokala näringslivet och gynna företagarna i kommunen, säger Lindgren.

SM-uttagning

Som Norran tidigare berättat kommer också en uttagning till SM i matlagning utomhus att hållas i samband med Matfesten på lördagen. Lagen består av två till tre deltagare som har tre timmar på sig att tillaga en trerätters meny över öppen eld. Åtta lag ska delta och de två bästa direktkvalificerar sig till SM-finalen.

– Vi kommer att ha alla deltagande producenter på plats så att deltagarna kan plocka de råvaror de kan behöva. Vi är den nordliga uttagningstävlingen. Arrangörerna önskar sig också en sydlig, säger Lindgren.

På lördagen kommer stipendium att delas ut. Det är Stadskällaren som skapat ett stipendium för lokala kockelever.

– Programmet är inte helt klart. Det kan bli fler happenings, säger Lindgren.

Foto: Lars Andersson.
Foto: Lars Andersson.
Lokalt lyft. Matfestens nya producent Monica Lindgren vill ge den en ett lokalt lyft. Antalet lokala aktörer som är anmälda håller på att närma sig 50, restauranger, odlare och producenter. Foto: Lars Andersson.
Lokalt lyft. Matfestens nya producent Monica Lindgren vill ge den en ett lokalt lyft. Antalet lokala aktörer som är anmälda håller på att närma sig 50, restauranger, odlare och producenter. Foto: Lars Andersson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!