Norran Affärsliv träffar gruppen, som består av 24 personer från ryska Karelen samt från kommunerna Montegorsk och Apatity på Kolahalvön på secondhandbutiken Rondellen.
– I gruppen ingår bland annat kommunchefer, politiker, kommunala tjänstemän och folk från Arbetsförmedlingen. Det visar att de verkligen är intresserade av de här frågorna, säger Per Bergman, enhetschef på Solkraft.
De ryska kommunernas deltar, tillsammans med Arjeplogs, Robertsfors och Umeå kommun, i ett projekt som finansieras av ICLD- Internationellt Centrum För Lokal Demokrati.
– Skellefteå kommun har nu också kommit med på ett hörn i projektet, berättar Per Bergman.
Under dagen i Skellefteå fick den ryska delegationen först träffa Annica Bray, vice ordförande för kommunfullmäktige och Åsa Wallin, som arbetar på kommunens arbetsmarknadsenhet. Dessutom träffade de representanter från den kommunala enheten Stöd och Service och från Arbetsförmedlingen.
Efter lunch var det dags för första studiebesöket på tvätten vid äldreboenden på Morö Backe som drivs av Stöd och Service. Där arbetar tvätt- och serviceteamet med att sortera, tvätta och vika tvätt, och dessutom kör de klädvagnar till de olika avdelningarna. Teamet packar upp äldreboendets mat- och förrådsvaror, och delar ut post till de äldre, sköter om diskmaskinen och torkar bord i äldreboendets personalrum.
Därefter besöktes återvinningscentralen på Solbacken och slutligen gjorde deltagarna ett studiebesök på secondhandbutiken Rondellen.
– När vi berättade om vår verksamhet var de mest förundrade över att vi driver ett hunddagis, säger Per Bergman.
Solkraft är en av landets största och mest etablerade arbetsrehabiliterande verksamheter inom kommunal regi.
– Vår grundvärdering är att alla människor ska ha rätt till arbete och gemenskap och här på Solkraft skapar vi jobb som behövs.
Hos Solkraft kan man arbeta utifrån sina egna förutsättningar och förmågor, oavsett kön, ålder, nationalitet, religion eller social bakgrund. Det är exempelvis personer med psykiska funktionsnedsättningar som behöver långsiktig rehabilitering via arbete, personer med beroenden och som behöver få struktur på vardagen, nysvenskar som vill in på arbetsmarknaden och som behöver språkträning och lära känna andra.
Under en vecka arbetar cirka 400 personer på Solkraft och under ett år cirkulerar cirka 700 personer inom Solkrafts olika verksamheter.
– Vi använder begreppet medarbetare för alla som arbetar hos oss, säger Per Bergman.
När studiebesöken sammanfattades på Solkrafts kafé i Rondellen summerade en av deltagarna besöket så här.
– Vi är mycket imponerade över vad ni gör både för äldre och för allmänheten. Vi vill gå åt samma håll och tar små steg. Om vi kan arbeta tillsammans med er kan vi ta större kliv.
Ida Laestander, chef för LSS-verksamheten i Arjeplog, har tidigare varit med på ett besök hos en av de ryska kommunerna
– Där hade de bland annat anpassat en lekpark för barn med funktionsnedsättningar och satt in redskap så att funktionsnedsatta elever lättare skulle kunna ta sig uppför trapporna på en skola, berättar hon.
Hon konstaterar att de ryska deltagarna i projektet är mycket engagerade och visar en stor vilja att förbättra situationen för de funktionsnedsatta.
Efter besöket i Skellefteå bar det av till Umeå för fler studiebesök och sedan åker gruppen till Stockholm.
– Det här är den tredje workshopen i projektet. I februari träffas både de svenska och de ryska deltagarna i S:t Petersburg till en sista träff, avslutar Olga Shadura, administrativ handläggare vid ICLD, som också fanns med vid besöket i Skellefteå.