Norrbottens beroende av råvarupriser visar sig i Småföretagarbarometern. Norrbotten kommer på sista plats när sysselsättning, omsättning och orderingång vägs samman.
Småföretagarbarometern mäter hur småföretagarna uppfattar det ekonomiska läget i dag och de kommande tolv månaderna. I årets mätning ligger den sammanvägda konjunkturindikatorn för landet på 80, vilket är en klar ökning från fjolårets mätning då den låg på 64.
Listan över länen toppas av Östergötlands län med en konjunkturindikator på 106. För Norrbotten ligger konjunkturindikatorn på 46, vilket placerar länet på sista plats. I konjunkturindikatorn vägs nettotalen för sysselsättning, omsättning och orderingång samman.
– Skälet är egentligen att råvarupriserna är vår bästa och sämsta vän. I Norrbotten är vi väldigt beroende av råvarupriserna, eftersom råvarupriserna har gått ned är vi påverkade, säger Tomas Blomster, regionchef Företagarna.
Så låga malmpriser slår igenom?
– Visst är det så, i år har malmpriserna gått upp 40 procent men före det har man gjort sig av med underleverantörer. Det påverkar, säger Tomas Blomster.
74 procent av småföretagen i Norrbotten ser goda expansionsmöjligheter. Här placerar sig företagen i länet över riksgenomsnittet på 70 procent. Västerbotten har den lägsta andelen småföretag, 60 procent, som ser goda expansionsmöjligheter.
– Tjänsteföretagen ser väldigt positivt på framtiden. Man tror att malmpriserna ska gå upp.
Gäller det någon speciell bransch?
– De flesta branscher har mycket efterfrågan, ta alla hantverkare till exempel. Många väljer att åka utanför länet, för att få bättre betalt och en mer stabil inkomst, säger Tomas Blomster.
Mer än en tredjedel, 36 procent av småföretagen i länet, har svarat att de tvingats tacka nej till en order. Nästan hälften, 46 procent, anger att det beror på att man har mer att göra än man hinner med. 25 procent av småföretagarna har angett annan orsak och 15 procent har angett brist på arbetskraft.
– Det som är främsta orsaken är att man har inte tid. Det är ofta företag med två-tre anställda, man hamnar i dilemmat ska jag anställa en till eller ska jag ha jättemycket att göra.
– Den andra orsaken är att det inte finns arbetskraft.
Hur stort problem är det?
– Jättestort, det är verkligen överallt. Generellt gäller att det är jättesvårt att hitta rätt kompetens i många branscher, säger Tomas Blomster.
Småföretagarbarometern produceras av Företagarna, Swedbank och Sparbankernas riksförbund.
Anna Isaksson Norrbottenskuriren