Railcare fortsätter att visa vinst trots problem i Storbritannien

Foto: Foto: Lars Westerlund

Ekonomi, näringsliv & finans2016-02-25 11:50

Railcare Group redovisar idag ett resultat före skatt på 25 miljoner kronor (52) för 2015. Nettoomsättningen blev 295 miljoner (309). Intäkterna under fjärde kvartalet uppgick till 79 miljoner (78). Rörelseresultatet blev 2,4 miljoner (15,4).

– Under året har mycket gjorts för att klara nästa nivå på vår tillväxtresa i form av fler maskiner, fler operatörer, fler ledare och större verkstadsutrymmen. Detta går planenligt fort framåt, även om vår resa inte är linjär så är vi nu riggade för nästa steg: att ta Railcare till nya nivåer, säger Railcares vd Daniel Öholm.

Railcare har ett lägre resultat för fjärde kvartalet på grund av ett oplanerat stopp i Storbritannien som Norran Affärsliv tidigare berättat om. Det handlade om tekniska och administrativa revisioner som satte stopp för Railcares maskiner från 5 november tills omstarten på juldagen. För att sätta detta stopp i ett större sammanhang citerar Daniel Öholm en hög tjänsteman på Network Rail: ” Ni förlorar lite pengar på kort sikt men kommer att tjäna mycket på lång sikt och efter våra revisioner kommer ni vara en ännu bättre leverantör till oss och vi vill hjälpa er att växa”.

– Vi har lärt oss mer om hur vi fortsätter och utvecklar våra arbeten framåt i Storbritannien och såvitt ledningen kan bedöma så kan vi se detta som en engångskostnad för det fjärde kvartalet och nu är det fullt fokus på framtiden. säger Daniel Öholm

På entreprenadsidan i Sverige har Railcare under fjärde kvartalet haft snöåtaganden i Stockholm, Hallsberg och Göteborg. På Liningen blev det rivstart i avtalet som de har med Trafikverket på väg.

Under kvartalet har Railcare fusionerat sina två transportbolag till ett som nu heter Railcare T.

Lokverkstaden i Långsele har en stor order med renoveringar av två TMZ lok vilket gör att Railcare har mer jobb än någonsin i verkstaden.

På exportsidan har de byggt klart och levererat vagndelen till Tubevacen i London samt fått beställning på ytterligare en likadan del som den första.

– Vår teknik med vakuum har verkligen slagit igenom i London. Tubevacarna i London kommer att utgöra skyltfönster för övriga tunnelbanor runt om i världen som har liknande problem med ballast som behöver bytas ut.

Under första kvartalet blev andra kullen från Railcare Academy klara och under hösten började tredje kullen sin utbildning i Railcare Academy, alla dessa för att jobba som maskinoperatörer i Storbritannien.

I Railcares verkstad i Skelleftehamn har man under året byggt ut med ytterligare en maskinhall samt nya järnvägsspår i och runt verkstaden. Detta för att klara av framtida maskinbyggen och vagnsunderhåll till Storbritannien, för export men också för den Skandinaviska järnvägen.

– Då jag blickar framåt och tittar på 2016 så är min känsla att vi kommer ha väldigt mycket att göra i alla våra bolag under hela året. Vi har en stabil orderstock och det är mycket förfrågningar ute tidigt på året vilket brukar vara ett gott tecken, säger Daniel Öholm.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!