Har kemikalielarm och uppgifter om hormonstörande saker fått dig att vrida och vända på prylarna i leksaksaffären?
Ju mindre barnet är desto större mängder kemikalier riskerar det att få i sig i förhållande till sin storlek. Särskilt små barn som kryper samt suger och tuggar på saker kan få i sig mycket högre halter än vuxna, enligt Kemikalieinspektionen.
Enligt Naturskyddsföreningen är grundregeln för nya leksaker att undvika sådant som luktar parfym eller plast och att undvika plastsaker tillverkade i Asien som har en mindre strikt kemikalielagstiftning.
Vill du köpa en sak i mjukplast, kolla då att den är fri från hormonstörande ftalater och köp gärna en som tillverkats i EU. Hårdplast är säkrare ur kemikaliesynpunkt, men även där förordas EU-tillverkat.
Begagnat är ett bra alternativ för både miljö och hälsa, men inte när det gäller äldre saker av plast eller som innehåller elektronik. Se också upp för riktigt gamla leksaker med flagnande färg eftersom den kan innehålla bly.
För den som inte orkar vrida och vända, fråga och fundera, är alternativet att köpa svanen-märkt eller saker med EU:s gemensamma miljömärke ecolabel.