Prognos: Så ser arbetsmarknaden ut i Norr- och Västerbotten 2017

STOCKHOLM 20150525 Arbetsförmedlingen på Södermalm i Stockholm. Foto Bertil Ericson / TT / kod 10000

STOCKHOLM 20150525 Arbetsförmedlingen på Södermalm i Stockholm. Foto Bertil Ericson / TT / kod 10000

Foto: Foto: Lars Westerlund

Ekonomi, näringsliv & finans2016-12-07 10:26

Arbetsförmedlingens prognos för 2017 visar att arbetslösheten i Västerbotten fortsätter att minska under 2017, men minskningen sker allt långsammare. Prognosen pekar på att arbetslösheten i Norrbotten kommer att öka något under året. Inbromsningen och ökad arbetslöshet beror huvudsakligen på ett ökat antal nyanlända, som har betydligt längre väg in på arbetsmarknaden än genomsnittet

Arbetsförmedlingens prognos visar att cirka 700 fler personer i Västerbotten väntas ha arbete i Västerbotten under 2017. Förklaringen är att befolkningsökningen i länet har bidragit till en ökad efterfrågan på varor och tjänster, inte minst gäller det offentliga tjänster som utbildning, vård och omsorg.

Bedömningen är att arbetslösheten 2017 kommer att ligga på 6,0 procent. Det är en väsentligt lägre nivå än riksgenomsnittet, där arbetslösheten beräknas hamna på 6,8 procent.

– Det gäller att ta vara på den kompetens som finns i länet och för att lyckas med det måste vi samarbeta med andra i samhället, till exempel med kommuner, myndigheter och företag. Gör vi det kan våra utmaningarna bli möjligheter som får människor och företag att växa, säger Carola Larsson, arbetsförmedlingschef i Umeåregionen och talesperson för Västerbotten i ett pressmeddelande.

I undersökningen framgår att Västerbottens arbetsgivare har höga förväntningar inför nästa år. Över 40 procent av företagen tror på en ökad efterfrågan under vårvintern 2017. Ännu högre är förväntningarna på sommaren och hösten 2017, där 48 procent väntar sig en ökad efterfrågan. Bara 2 procent räknar med en minskad efterfrågan.

Över en tredjedel av de privata företagen i Västerbotten och närmare två tredjedelar av verksamheterna i offentliga sektorn uppger att de har haft svårigheter att rekrytera personal. Särskilt svårt har byggbranschen, informations- och kommunikationsverksamheter samt finans- och företagstjänster att hitta rätt kompetens. I den offentliga sektorn är det framför allt svårt att rekrytera personal till barnomsorgen, grundskolan, vuxenutbildningen samt vård- och omsorgsverksamheterna.

Lönsamhetsproblemen inom gruvindustrin har fortsatt att påverka framtidstron i Norrbotten, men i prognosen är länets företag något mer optimistiska inför framtiden än i våras. Mest optimistiska inför framtiden är man inom information och kommunikation, vård och omsorg samt handel.

Samtidigt står Norrbotten inför stora utmaningar med omfattande ersättningsrekryteringar. Till exempel är det omkring 1 400 förvärvsarbetande per år fram till 2025 inom offentliga tjänster som uppnår en pensionsålder på 65 år. Den största delen av dessa åldersavgångar sker inom vården, detta samtidigt som antalet invånare som är 80 år eller äldre bedöms öka med omkring 3 700 personer fram till 2025.

– Allt fler arbetsgivare uppger att de har problem att hitta arbetskraft med rätt kompetens, säger Daniel Nilsson, arbetsförmedlingschef i Luleå och Boden.

Liksom Carola Larsson betonar han att en utmaning för alla aktörer på arbetsmarknaden är att ta ansvar för de nyanländas etablering samt andra som fortsatt står utanför arbetsmarknaden.

Drygt 67 procent av byggföretagen i Norrbotten kan inte öka sin produktion mer utan att nyanställa, och drygt 38 procent av byggföretagen har haft svårt att hitta arbetskraft med rätt kompetens det senaste halvåret.

–Byggmarknaden har aldrig varit bättre än nu i Norrbotten och för att vi ska kunna klara den utmaningen så måste vi bli fler, konstaterar Fredrik Kristiansson, chef Sveriges Byggindustrier i Luleå

STOCKHOLM 20150525 Arbetsförmedlingen på Södermalm i Stockholm. Foto Bertil Ericson / TT / kod 10000
STOCKHOLM 20150525 Arbetsförmedlingen på Södermalm i Stockholm. Foto Bertil Ericson / TT / kod 10000
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!