”Vi vädjar därför till de finska myndigheterna att slå vakt om människor och allt liv vid Bottenviken! Avstå från kärnkraftverket!”, skriver styrelsen för Skellefteå Naturskyddsförening.
Naturvårdsverket har under tidig vinter tagit emot åsikter från myndigheter, organisationer och privatpersoner i Sverige vad gäller planer på en anläggning för slutförvaring av använt kärnbränsle i Finland. Två platser aktuella
Det är två alternativa platser som kommer att analyseras.
Alternativ ett är Euraåminne i höjd med Söderhamn. Där finns i dag såväl ett kärnkraftverk som ett inkapslings- och slutförvarsområde.
Alternativ två gäller Sydänneva, söder om Pyhäjoki i höjd med Lövånger, där anläggningen väntas uppta 50 hektar ovan jord och en volym av upp till 250 000 kubikmeter under jord. Starkt engagemang
Engagemanget är starkt i yttrandena från organisationerna och privatpersonerna.
Bland de organisationer som svarat märks till exempel tre lokala miljöpartiföreningar och fyra lokala delar av Naturskyddsföreningen plus den centralt.
”Inledningsvis vill Naturskyddsföreningen tydligt markera att vi motsätter oss såväl kärnkraftverket i Pyhäjoki som slutförvaret som det beskrivits i remissunderlaget. Kraftverket kommer att innebära betydande miljö- och hälsorisker under driftsfasen och slutförvaret kommer att medföra risker för spridning av radioaktiva substanser i omkring 100.000 år.”, skriver Naturskyddsföreningen på riksplanet. Nej från Skellefteå
En annan organisation som har åsikter är Swedish Lapland Visitors Board:
”I miljökonsekvensprogrammet saknas en beskrivning av de konsekvenser som den planerade inkapslingsanläggningen och ett slutförvar ur olika aspekter kan få för besöksnäringen i Sverige och andra länder.”
Skellefteå kommun har i sitt svar sagt nej till en placering närheten av Pyhäjoki.
Att notera är att Pyhäjoki kommun själv sagt nej till slutförvaring av atomavfall ett utlåtande till det finska arbets- och näringsministeriet.
Många av de svarande betonar också att de vill få information om den fortsatta processen med miljökonsekvensbedömningen och kommande miljökonsekvensbeskrivning.