- Det är svårt att höja pensionsåldern i ett land som saknar pensionsålder, säger socialförsäkringsminister Ulf Kristersson (M), ordförande i Pensionsgruppen, på en presskonferens.
Han pekar på att dagens system har en flexibel regel, som innebär en rätt att gå i pension i åldern 61-67 år.
Socialdemokraternas ledamot i gruppen, Tomas Eneroth, beskriver förändringarna som viktiga mot bakgrund av de demografiska förändringar som äger rum. Han tillägger att det även kan bli aktuellt att reformera premiepensionssystemet, bland annat pensionsavgiftens storlek.
- Samma sak gäller åldersgränserna. Det är den fråga jag oftast får frågor om när jag är ute på möten, säger han.
Förslaget om friare placeringsregler för de tre fonderna är viktiga, enligt Tomas Eneroth.
- Nu blir det moderniserat och tydligare uppföljningsmöjligheter. Det innebär bland annat att vi kan öka placeringarna i onoterade innehav, säger han.
FP-ledamoten Ulf Nilsson glädjer sig särskilt åt att diskussionen nu har inletts om ett längre arbetsliv.
- Allting tyder på, i och med det här dokumentet, att vi även i fortsättningen har en bred samsyn att vi inte ska göra några chockartade överraskningar i pensionssystemet, säger han.
Efter presskonferensen vill Tomas Eneroth understryka att Pensionsgruppen inte tagit ställning till någon höjning av pensionsåldern.
- Det är viktigt att markera. De här frågorna ska diskuteras med parterna, säger han.
När folk lämnar arbetslivet hänger, enligt Eneroth, samman med hur arbetslivets utvecklas, arbetsmiljön och hur tjänstepensionssystemet ser ut.
- För oss är det inte en prioritering att höja pensionsgränserna. Jag har varit väldigt noga med att poängtera att i dag är väldigt många som slits ut i förtid, tillägger han.
PRO:s ordförande Curt Persson påpekar att Pensionsgruppens planer också är en attitydfråga.
- När det gäller höjd pensionsålder har vi ju sagt att det kan man väl på sikt acceptera, förutsatt att man klarar av arbetsmiljöfrågan så att människor verkligen har möjlighet att fortsätta jobba. Sen måste man ju också få en helt ny attityd bland arbetsgivarna när det gäller att arbeta kvar efter 65 för den är ju i dag inte särskilt positiv, säger han.
LO:s vice ordförande Tobias Baudin är kritisk mot att Pensionsgruppens förslag inte innehåller tydligare och mer långtgående reformförslag.
- Man tar inte tag i de stora viktiga frågorna. Vi har en broms i systemet som slår in år efter år - och det var inte tanken. Och vi har ett pensionssystem som ser ut att vara underfinansierat, säger han.
Särskilt kritisk är han mot premiepensionssystemet.
- Det är ett misslyckat pensionslotteri som bör läggas ned.