”De har bollen”, säger Aricas juridiska ombud. ”Vi har den gemensamt”, svarar Bolidens advokat. Nu startar arbetet för att inte 820 chilenare ska behöva vittna via videolänk i Skellefteå tingsrätt.
På tisdagen hölls en tredje dagslång muntlig förberedelse vid Skellefteå tingsrätt i målet mellan 820 personer från Arica, Chile, och gruvjätten Boliden.
Passningen till gruvjätten. Göran Starkebo, Jonas Ebbesson och Johan Öberg inväntar nu Bolidens svar ifall 820 chilenare behöver höras i rätten.
Boliden har stämts på 105 miljoner kronor utifrån bolagets försäljning på 1980-talet av 20 000 ton våtverksslam till Chile, där byborna menar att de arsenikförgiftats med allvarliga hälsokonsekvenser.
Den rättsliga striden har fått en omfattande uppmärksamhet.
Boliden förnekar att bolaget agerade vårdslöst. Istället läggs ansvaret på Promel, företaget som köpte våtverksslammet samt de lokala myndigheterna.
Nu finns tecken på att vårvintern 2017 är en tänkbar start för en huvudförhandling.
Och den viktigaste frågan är nu: går det att undvika att 820 chilenare behöver höras via videolänk i Skellefteå tingsrätt?
Efter tisdagens möte finns det öppningar för en förenklad rättsprocess.
Arica Victims jurist Johan Öberg säger:
– Det är problematiskt hur vi ska hantera de 820 skadelidande. Det handlar förstås om att båda parterna måste göra eftergifter.
– Men visst kan man säga att Boliden ”har bollen” utifrån om de kan vitsorda ett antal omständigheter kring antalet skadelidande, var de bott och hur urinproverna som visar på den höga arsenikhalten i urinen ska bedömas, tillägger Johan Öberg.
Måste inte rätten lyssna på dessa människor, att experter analyserar arsenikvärden, dess påverkan på kroppen och vilka sjukdomar byborna har fått?
– Det är i det närmaste omöjligt att lösa. Dessutom bygger målet på chilensk rättstolkning där man inte behöver visa de där hälsoproblem på individnivå, det räcker att man bott i närheten av detta våtverksslam.
Bolidens advokat Robin Oldenstam säger:
– Nu kände vi att processen fördes framåt. Vi ska nu sätta oss ned och titta på om det finns ett begränsat antal omständigheter som Boliden kan vitsorda, alltså acceptera inför en kommande förhandling.
– Det handlar om de arsenikvärden som uppmätts i urinprov, att de bott på platsen och hur länge. Och bollen ligger hos bägge parter, Arica-sidan måste också godkänna begränsningar, tillägger Robin Oldenstam.
Hans Berggren