Om entreprenörsskolan: ”Om man kommit hit med en halvdan attityd hade det inte fungerat”

Det är fredag och då är det skola för alla i entreprenörsskolan. De håller till i Repays fräscha skollokaler. ”Vi hade ju ingen skola. Så då bygger vi en. Det tycker jag är så kaxigt”, säger utbildningsledaren Olov Hultdin och ler.

Foto: Foto: Norrans redaktion

Ekonomi, näringsliv & finans2016-02-12 07:00

Alla eleverna är på plats – utom Ayad Abid Ali som verkar ha dragit på sig ytterligare ett frånvarotillfälle, se artikeln om honom intill.

Idag ska de prata om ledarskap, pulsmöten och frågestorm. Sedan kommer varje fredag en gästföreläsare. Den här gången väntas Markus Lindahl som driver Café på bit.

– Det är jätteintressant med gästföreläsarna. Man ser mönstret för dem som driver eget. Det är ingen som säger att ”jag lägger inte just ned någon tid på det här och det är aldrig några problem längs vägen”. Det är personer som är villiga att lägga ned tid och engagemang, säger eleven Samuel Wahlberg och tillägger:

– Här har vi lärt oss att aktivitet gånger kvalitet är lika med resultat. Det är formeln för framgång.

De är sex elever i klassen. De har klarat sig genom en rad olika selekteringar med frågeformulär, grupparbeten och intervjuer, som värsta Idoluttagningen. Nu är de här för att bli fullfjädrade entreprenörer.

Varje måndag till torsdag klockan 7–19 är schemalagd med praktik och skola. Fredagar är det skola på förmiddagen. Utöver det ska de varje sjuveckorsperiod hinna göra 20 uppdrag samt tjäna in pengar till ett gemensamt profilföretag.

– Jag ägnar nog 70 timmar i veckan åt No plan B. Men det ska vara en utmaning, det är charmen med det hela. Det ska ta emot ibland, säger Samuel Wahlberg.

– Det är inga problem, vi får så sjukt mycket tillbaka. Du tänker inte ens på att det är långa dagar, det säger bara pang så är klockan sju på kvällen, säger klasskompisen Sebastian Sommerich.

Eleven Erik Svärd menar att det funkar eftersom de alla är så taggade:

– Om man kommit hit med en halvdan attityd hade det inte fungerat.

De pratar om de nya uppdrag som de just tilldelats. Ett av dem handlar om att prova på något som är klart över deras förmåga – i vittnens närvaro. Syftet är att lära sig att våga misslyckas, utan att det är hela världen.

– Jag kommer att gå en buggkurs, det är ett säkert kort för att göra bort sig, säger Samuel Wahlberg och skrattar.

Han säger att om han i förväg hade vetat om alla utmaningar han skulle utsättas för under den här tiden hade han aldrig börjat.

– Just därför är det väldigt bra att jag började. Jag har utvecklats och växt som person, säger han.

De är alla mycket nöjda med utbildningen. Även upphovsmakarna Olov Hultdin och Petter Mikaelsson.

– Jag var rädd att några skulle hoppa av. Jag har ju hört rykten om ungdomars bekvämlighet och tänkt att vad händer när de inser att vi inte skojar – det är tolv timmar per dag? Men det har gått över förväntan, säger Petter Mikaelsson.

Det är redan bestämt att en ny omgång av No Plan B körs igång i höst. Anmälningarna har redan börjat kommit in.

Dessa elever ska också få chansen till ett femprocentigt ägarskap i ett företag. Problemet är bara att ännu finns inga. De företag som var med i första omgången får ju elever från den första kullen som delägare. Petter Mikaelsson måste köpa in nya.

– Jag tycker att jag har signalerat tydligt utåt att jag är intresserad av att köpa företag, såväl tjänste- som produktionsföretag, men hittills har det inte gått så bra, säger han och ser inte särskilt bekymrad ut.

Till hösten blir det också en tillväxtskola, vilket är entreprenörsskolan i komprimerad form.

– Det blir utbildning sju gånger i två dagar för de som redan startat företag, säger Olov Hultdin.

Den kommer att kosta 58 000 kronor per person.

– Tanken är att vi ska söka konsultcheck för var och en vilket gör att det blir halva priset, säger Olov.

Hade du klarat entreprenörstestet? Kolla här:  http://noplanb.se/entreprenortest/

Här har vi lärt oss att aktivitet gånger kvalitet är lika med resultat. Det är formeln för framgång.

No plan B

De två elever som får bäst poäng vid utbildningens slut får fem procents ägarandel i ett av de företag som Petter Mikaelsson köpt in. Den elev som får bäst poäng får välja först.

Planen är sedan att elevens ägarandel växer under åren, så efter fem år ska den vara majoritetsägare i bolaget.

Då får den välja på tre saker:

 Fortsätta som tidigare med No plan B som minoritetsägare

 Gemensamt med No Plan B sälja företaget och ta sig an en ny utmaning

 Köpa ut och äga företaget själv

No plan B:s inkomster med entreprenörsskolan kommer av att företagen som köps upp förvaltas och genererar intäkter. Eleven byter sin vinst mot fler aktier. Vinsten går in i No Plan B och används för att köpa fler företag och ta in fler elever.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!