Urban Lindgren i Burträsk, som har 30 års erfarenhet som yrkesförare i bagaget, har uppfunnit en indikator som underlättar den tidskrävande tillsynen av lastbilens och bussens hjulbultar.
– Idén föddes när jag själv råkade ut för en olycka och tappade ett hjul på Skelleftehamnsleden, berättar han.
Innan en förare av lastbil eller buss börjar sitt pass ska denne göra en tillsyn av fordonet där en viktig del är att undersöka så att hjulbultarna inte är lösa. På en lastbil med släp finns det cirka 120 hjulbultar
– Med traditionell hävstång och hylsa tar det i genomsnitt en minut och tjugo sekunder att kolla ett hjul. Med min indikatorn gör man det på två sekunder per hjul, berättar Urban.
Mutterindikatorn sätts på varje hjulbult och en gul pil på indikatorn visar om någon mutter håller på att lossna. Den visar även på om lagren gått varma eller om det är obalans i fälg och nav, vilket också kan orsaka att muttrarna lossnar.
Att Urban kom på den här idén har sitt ursprung i en olycka som skakade om honom rejält. Han arbetade då hos ett företag som transporterade träpellets med en bulkbil som fullastad vägde 60 ton. Urban hade aldrig tidigare tappat något hjul och han började fuska med den dagliga tillsynen. Bulkbilen hade nyligen varit på verkstan och de hade tagit loss ett bakhjul på släpvagnen.
– Jag visste att hjulet skulle efterdras inom tio mil, men det lossnade efter cirka åtta mil på Skelleftehamnsleden. Plöstligt kom däcket rullande förbi mig på vänster körbana mot trafiken.
Urban försökte att varna mötande bilister med varningsblinkers och ljustuta.
– Och lyckligtvis uppmärksammade de hjulet och vek undan.
När vägen svängde svagt vänster rullade hjulet ner i diket, över en gång- och cykelbana och stannade slutligen i en snödriva.
Urban ville glömma händelsen så fort som möjligt efter att han skrivit tillbudsrapporten och fått skadan på hjul och nav reparerat.
– Men tankarna kvarstod om vad som skulle ha hänt om till exempel några dagisbarn varit ute på gångvägen.
Han började då att klura på en idé om att göra den dagliga tillsynen av hjulbultarna lättare för chaufförerna.
– Det fuskas mycket hos bussbolag och åkerier eftersom det inte finns tid till detta.
Urban jobbade kvar som yrkesförare två år efter tillbudet. Sedan började han istället att vidareutveckla sin produktidé.
– Det tog ungefär tre år att ta fram mutterindikatorn som blev klar nu vid årsskiftet. Samtidigt forskade jag kring allt som rör hjul och hjulbultar.
Produkten har han tagit fram med hjälp av goda vänner, inhyrda företag och en del finansiellt stöd från länsstyrelsen och Almi.
– Även ett kinesiskt företag var inblandat i utvecklingen.
Urban har nu patent- och mönsterskyddat produkten i EU.
– Det finns andra mutterindikatorer på marknaden men jag är ensam om den här lösningen.
Försäljningen sker via hans e-handelsbutik och dessutom åker han runt och besöker gummiverkstäder och återförsäljare av lastbilar, åkerier och bussbolag.
– Det allra bästa vore om Scania och Volvo började använda den som originalkomponent.
I sina studier har Urban funnit studier från 15 länder som visar att lossnade hjulmuttrar orsakar ett flertal dödsfall varje år och en hel del personskador.
– Ett tusental hjul lossnar varje år i Sverige. I stort sett varje åkeri och bussbolag har varit utsatt för problemet. Oftast beror det på okunskap vid montering, felaktiga moment eller bristfälliga dagliga rutiner. Min produkt kan rädda liv och företag som använder den visar också att de har ett bra säkerhetsmedvetande.
Urban håller också i utbildningar om rutiner kring daglig tillsyn och montage av hjul som riktar sig till fordonsansvariga på åkerier och verkstäder.
– Det skiljer stort i rutinerna mellan företagen. Bäst är nog de som kör tunga transporter och grusbilarna. Sämre är det hos vissa bussbolag och andra åkerier som saknar daglig tillsyn. Tolv procent av chaufförerna efterdrar aldrig ens hjulbultarna, avslutar Urban Lindgren, som förutom att vara innovatör också har ett hyreshus i Burträsk och arbetar som deltidsbrandman.