Skellefteföretaget Gate 88 bjöd i torsdags in företag för att lära mer om vilka möjligheter Exportkreditnämnden, EKN, Svensk Exportkredit, SEK, och Nordic Investment Bank, NIB, har att erbjuda.
– Det är "sjukt" att så få häruppe känner till oss. Helt klart måste vi och EKN ut mer och träffa företag här i norra Sverige, säger Andreas Ericson chef, medelstora företag vid SEK.
För att nå ut bättre i norra Sverige har både EKN och SEK inlett ett samarbete med Gate 88, som hjälper dem att besöka företag och berätta om det svenska exportkreditsystemet och hur deras organisationer kan bidra till säkrare exportaffärer. Konceptet med lokalt förankrade exportkreditrådgivare har prövats tidigare i Småland med goda resultat. Gate 88:s vd Peter Karlstén konstaterar att de stora företagen länge använt sig av EKN:s garantier för att stärka sin exportkapacitet.
– Och de små företagen har samma möjligheter, betonar han.
EKN är en myndighet med uppgift att främja svensk export och svenska företags internationalisering. Det gör de genom att erbjuda garantier för betalning och finansiering.
– Vi hjälper företag att göra fler och säkrare affärer på nuvarande exportmarknader, men också att ta steget in på nya marknader, säger Robert Wickman regionansvarig inom EKN, för norra Sverige.
Liksom Peter Karlstén lyfter han fram att för EKN är ingen affär för liten och att de kan garantera exportaffärer till de flesta av världens länder.
– Cirka 70 procent av de ansökningar om garantier som vi får kommer via banker. 2015 lämnade vi garantier för 2,5 miljarder kronor till små- och medelstora företag.
Som exempel tar Robert företaget Oryx i Umeå som gör högteknologiska simulatorer för stora maskiner som skogsmaskiner och hamnkranar.
– De har just fått en affär med en maskinåterförsäljare i Filippinerna där EKN garanterar 95 procent av affären.
Ett annat exempel som han presenterar på mötet är Dockstavarvet.
– Där har vi skapat kreditutrymme hos deras kunder.
Robert berättar att EKN även kan garantera affärer till exportörernas underleverantörer.
– Vilken är lite mer okänt.
Han konstaterar vidare att det skett positiva förändringar i många länder i Afrika när det gäller risken att få betalt.
– Medan det i Mellanöstern skett en försämring
SEK har regeringens uppdrag att på kommersiella och hållbara grunder erbjuda finansiella lösningar till svenska exportföretag.
– Inom området medelstora företag vänder vi oss i första hand till företag som omsätter från 500 miljoner kronor och uppåt, men vi har även kunder som är betydligt mindre än så, säger Andreas Ericson.
Han berättar om SEK:s historia vilken sträcker sig ända tillbaka till 1962 när organisationen startade för att kunna ge lån till svensk varvsindustri som var stor på den tiden.
– På 1970-talet började SEK också att låna ut pengar till stora företag inom andra industrigrenar.
Och stora företag har det varit ända fram till 2015 då affärsområdet Medelstora företag startade.
– Det var ett stort steg för oss och resan mot att även kunna erbjuda lösningar till mindre företag som gör stora affärer har bara börjat.
Han berättar att en specialitet som SEK har är att kunna låna ut pengar i den lokala valutan som gäller i det aktuella landet.
– Det är vi duktiga på, säger Andreas.
Patrick Nylund är ansvarig för utlåning till medelstora företag hos NIB som finansierar projekt som förbättrar miljön eller konkurrenskraften för företag i Norden och i Baltikum.
– Bland annat har vi lånat ut pengar till Skellefteå Kraft för deras satsning på vindkraft. Boliden är en annan kund, berättar han.
När det gäller Boliden är det investeringarna i Garpenberg som NIB varit inblandade i.
NIB, som ägs av de olika länderna i Norden och Baltikum, med Sverige som största delägare, sysslar med långfristig direktutlåning och Patrick Nylund konstaterar att NIB har en hel del likheter med SEK.
– Vi ser hellre att nordiska och baltiska företag köper upp andra företag än att de blir uppköpta, säger han.