Grundare av företaget är Håkan Pettersson, som bland annat har ett förflutet som marknadschef för Skellefteå kommun. 2013 började han att arbeta med marknadsfrågor hos Skellefteå Kraft.
– Jag insåg ganska snart att elavtal är en döende produkt. Det enda som den tjänsten gör är att producera en faktura. Därför började jag skissa på en smartare lösning som ger kunden ett mervärde. Tyvärr ville inte Skellefteå Kraft vara med på den resan och därför startade jag i maj 2017 ett eget bolag, berättar Håkan.
Han fick med sig Piteföretagaren Peter Nordlund, som bland annat driver IT-bolaget Arctic Group och Daniel Wilén, som är delägare i kommunikationsbyrån Helikopter. Tillsammans har de utvecklat den nya tjänsten Elibot som kommer att sjösättas den 1 mars.
– Jag Håkan och Peter har samma värdegrund och girighet är inget som vi gillar. Vår affärsmodell bygger på full transparens gentemot kunden eftersom vi inte är en leverantör på den traditionella marknaden, säger Daniel Wilén.
Under februari genomförs pilottester med vissa utvalda kunder för att finslipa processen inför premiären.
– Kunderna köper ett årsabonnemang av oss och roboten sköter allt och därför kan vi alltid lova lägst pris. Vår bedömning är att genomsnittskunden kan spara minst 3 000 kronor per år på det här sättet, berättar Håkan.
Han konstaterar att mindre än tio procent av alla villaägare i Sverige gör aktiva val för att få ett bättre pris.
– Det innebär att 1,9 miljoner villahushåll har behovet men agerar inte på grund av lättja. Valet av elleverantör är oväsentligt för dem och bara grus i skon som tar tid och ger dåligt samvete. Vi tror att cirka 25 procent av villahushållen kommer att agera om de triggas. Det innebär då potentiellt 475 000 kunder.
Elibot har skaffat lokaler på 135 kvadratmeter i "Bilfrakthuset" på Hedensbyn. Om de behöver expandera finns det också mer utrymme i huset för dem.
– Vi räknar med att tio personer kommer att jobba här under 2018 och 2021 siktar vi på att vara 20 personer. Första året har vi kalkylerat med 5 000 kunder och målet är 180 000 kunder 2022.
Strategin blir att bearbeta stad för stad med olika typer av marknadsföringsåtgärder där telemarketing utgör den tyngsta biten.
– Vi arbetar nu för fullt med att rekrytera duktiga mäklare.
Samtidigt som verksamheten drar igång arbetar Håkan Pettersson med kapitalisering. Han har nu samlat ihop 3 miljoner i kapital. Förutom eget kapital har både Almi, Norrlandsfonden och Länsstyrelsen valt att lägga in pengar i satsningen. Elibot har dessutom kvalificerat sig till att vara med i Arctic Business Incubator, ABI.
– Kontaktnätet som ABI sitter på är mycket värdefullt för oss, konstaterar Håkan Pettersson.
Målet är nu att få in ytterligare 10 miljoner. I dag pitchade Håkan till exempel konceptet under Västerbottensdagarna på Grand Hotel i Stockholm.
– Den nya kapitalet ska användas för att bygga säljkapacitet, påbörja utveckling för nordisk marknad och rekrytera strategisk kompetens.
Förutom att sänka kundernas kostnader vill Elibot också hjälpa till med att sänka förbrukningen.
– Och 2021 siktar vi med att vara med i kundernas resa in i off-grid-lösningar där kostnaden för el är noll, avslutar Håkan Pettersson.