Idén till riskkapitalbolaget, som efter ett halvårs planerande, såg dagens ljus i mars 2017 kom från Anders Tånger, till vardags råvaruinköpare hos Boliden. När han flyttade till Skellefteå 2011 fick han upp ögonen för den kreativa näringen som han anser är unik i flera avseenden och som besitter stor potential.
– Flera bolag är redo att ta nästa steg och utveckla sina egna produkter och om vi gör rätt saker nu kommer den kreativa näringen vara en viktig del av Skellefteås framtida varumärke, säger Anders Tånger.
Vidare gjorde han bedömningen att det fanns en vakans gällande riskkapital avsett för digitala skalbara idéer i regionen. Hans förhoppning är att Skellefteå Ventures på sikt ska tillföra branschen tre miljoner kronor årligen.
– Relativt lite pengar kan tyckas men det gör en stor skillnad för bolagen. Det är medel som kan öppna upp för saminvesteringar med andra aktörer och det är pengar som bolagen sedan kan växla upp med mjuka pengar. Det kommer resultera i att fler produkter från regionen får chansen att prövas på marknaden, menar Anders Tånger.
Han fick med sig en samling lokala entreprenörer som vill möjliggöra förverkligande av idéer i Skellefteå med omnejd.
– Vi tror på att lokal digital produktion i världsklass kopplat till internationell strategisk kompetens och ett unikt globalt nätverk, skapar bästa tänkbara förutsättningar för startups, säger styrelseledamoten Joachim Manberg som är vd för Underhållsteknik Nord.
De övriga fem i styrelsen är Emma Lundberg, professor vid KTH och Stanford, Jonas Holmqvist, Advokatbyrån Kaiding, Nils Brännström, Cap Gemini och Energiservice Skellefteås vd Olov Boman.
– Vi delar både risk och kommersiell framgång med målsättning om mycket god avkastning på insatt kapital, berättar Olov Boman.
Bolaget har idag ett 90-tal aktieägare som tillsammans skrapat ihop 6,5 miljoner kronor.
– Förutom lokala investerare har vi även kraftfulla internationella partners som kan den här branschen och vars kunskap är mycket värdefull när det gäller valet av företag som vi ska satsa på, säger Magnus Tjernström och avslöjar att Skellefteå Ventures förmodligen inom kort kommer att gå in i ytterligare ett bolag.
Skellefteå Ventures har inga tankar på att bli majoritetsägare i något av företagen.
– Vi har för avsikt att gå in som minoritetsägare och fungera som en passiv delägare även om vi kan fungera som rådgivare, berättar Olov.
Bolagen som Skellefteå Ventures hittills gått in i är båda avknoppningar från Skellefteföretaget North Kingdom som satsat på nya produkter och lyft ut dem i separata bolag.
Once Upon Publishing har tagit fram en ny app som gör det enkelt att omvandla bilder och minnen från telefon direkt till en fysisk bok. I juni i år släppte de den första versionen.
Det andra bolaget Cubetopia har utvecklat ett ”Tetris-likt” mobilspel.
– Vi hade även för avsikt att investera i Gold Town Games, men deras aktier blev övertecknade innan vi hann med där, säger Olov Boman.
Tanken är att Skellefteå Ventures varje år ska investera i 2-3 företag.
– Vi kommer att genomföra 2-3 aktieägarträffar per år och då får också företag som vill ha oss som investerare chans att pitcha sina idéer och produkter för dem, avslutar Magnus Tjernström.