Nytt projekt ska visa på framtidens användning av Gillervattnet

Boliden har inlett ett samarbeta med Cedervall Arkitekter kring hur ett gruvbolag bäst ger tillbaka landskapet till samhället i samband med att verksamheten avslutas. Projektet inriktar sig mot Bolidens gamla sandmagasin Gillervattnet.

Foto: Foto: Lars Westerlund

Ekonomi, näringsliv & finans2017-11-06 16:27

2018 kommer Boliden att avsluta den tekniska efterbehandlingen av Gillervattnet och under året kommer man också att påbörja efterbehandlingen av det gamla dagbrottet i Boliden.

- Med det här projektet ser vi en möjlighet att tänka i nya perspektiv när det kommer till efterbehandling. Istället för att enbart fokusera på de tekniska aspekterna ser vi också en möjlighet att utveckla en framtida användning och inkludera ett socialt fokus på efterbehandlingen, berättar Anders Forsgren, projektledare Boliden i ett pressmeddelande.

I centrum står alla medborgare som kan ha ett framtida intresse i området. Mellan den 15- 19 november, bjuder Boliden och Cedervall Arkitekter därför in till medborgardialog och workshops i Folket Hus i Boliden så att alla medborgare som har intresse i området ska få en möjlighet berätta vad de vill att det ska användas till i framtiden.

– För att göra rätt satsningar och lyckas med att förnya landskapet för framtiden så är invånarnas engagemang viktigt. Vi kommer använda oss av olika metoder för att fånga upp visioner och idéer för området kring gruvområdet. Det är medborgarnas visioner och idéer som kommer att ligga till grund för den slutgiltiga landskapsplanen, berättar Matt Baida, landskapsarkitekt, Cedervall Arkitekter.

Så nu är frågan vad Bolidenborna vill se på området; En golfbana, ett skidspår, höga naturvärden eller kanske en äventyrsbana?

undefined
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!