Den senaste tiden har det rått febril aktivitet i före detta Cillas Café på Storgatan i Norsjö. Lokalerna har gåtts igenom, möblemanget bytts ut och ventilationen förstärkts för att klara matlagning.
Arbetet pågår in i det sista, till exempel var det bara häromdagen som ägaren Allaedin Alshuaibi åkte till Örnsköldsvik för att hämta kassaapparaten. Men när portarna öppnas efter helgen ska allt vara i ordning.
– Det är jättemånga som ryckt i dörren, kommit in och undrat när vi ska öppna, säger Allaedin.
Han berättar att det blir kafé och lunchbuffé i lokalerna. På menyn står både svensk och utländsk mat. Totalt är det fem personer som jobbar i kaféet.
– Vi vill att det här ska vara en mötesplats för familjer och ett ställe där folk ska trivas, säger Birgitta Nyström, en av de anställda.
Lite längre fram i vår ska fler planer sättas i verket.
– Vi ska rusta upp uteserveringen, måla, fixa nya möbler och sätta upp ett stort parasoll. Det är trevligt att kunna sitta ute när det våras, säger Allaedin.
För honom är branschen långt ifrån ny. Han kom till Sverige 2004 och har jobbat inom restaurangvärlden på en rad olika platser sedan dess.
Till Norsjö kom Allaedin 2010, då han köpte Frasses restaurang. Numera bor han i samhället med sin fru och en dotter på tio månader.
Ursprungligen kommer Allaedin från Palestina och namnet på restaurangen är också en sorts hyllning till hans hembygd:
– Yalu är en liten by i Palestina. Det är där jag kommer ifrån, berättar han.
För ett par år sedan rådde rena restaurangdöden i Norsjö. Sedan dess har flera nya matställen öppnat, frågan är om konkurrensen nu börjar bli väl tuff?
Svårt att säga, tycker Allaedin, och konstaterar att det i slutändan är kunderna som bestämmer:
– Det beror på maten om det går eller inte.
Lennart Enkvist
Det är jättemånga som ryckt i dörren, kommit in och undrat när vi ska öppna.