Nya riksbankschefer vill se ändring

Martin Flodén och Cecilia Skingsley har utsetts till nya ledamöter i Riksbankens direktion. Skingsley, chefsekonom på Swedbank, ville så sent som i april se en räntesänkning och båda skulle välkomna en komplettering av inflationsmålet.

Ekonomi, näringsliv & finans2013-05-22 18:18

Cecilia Skingsley är tidigare chefsekonom på Swedbank och Martin Flodén är professor i nationalekonomi vid Stockholms universitet. De efterträder Lars E O Svensson och Barbro Wickman-Parak.

Båda de nya ledamöterna tycker att man kan fundera på att komplettera Riksbankens inflationsmål.

- Jag skulle välkomna att inflationsmålet kompletteras med andra verktyg, sade Cecilia Skingsley på presskonferensen om utnämningarna.

Med det menar hon verktyg för att vidmakthålla finansiell stabilitet.

Martin Flodén fick frågan om vad han anser om att komplettera med ett sysselsättningsmål.

- Ja, jag tycker det är en sak man kan fundera på.

Båda tycker dock att inflationsmålet fungerat väl.

Så sent som vid Riksbankens förra räntemöte, 17 april, förordade Cecilia Skingsley som chefekonom för Swedbank att Riksbanken borde ha sänkt styrräntan.

- För mig är det lite svårt att förstå att direktionen lät bli att sänka räntan. Det hade varit möjligt att sänka räntan till följd av de svaga makroutsikterna, sade hon i tv-inslag på Swedbanks hemsida.

- Ja, det är riktigt att jag sade det då, med hänsyn till konjunkturutvecklingen. Men det var då, kommenterade hon sina uttalanden på pressträffen.

Flodén och Skingsley fanns inte med bland de mest tippade namnen i förhandsspekulationerna men är väl lämpade som riksbankschefer, säger Johan Javeus, chefsstrateg på SEB, till TT. Han vill inte ge sig in på att beskriva de nya ledamöterna i termer av duvor och hökar.

- Men man kan anta att Flodén med sin akademiska bakgrund kan komma fram till samma slutsatser som Lars E O Svensson.

Flodén ställer sig åtminstone på avgående Lars E O Svenssons sida i debatten om debatten i riksbanksledningen. I ett tidigare inlägg på sajten Ekonomistas tar han ställning för professor Lars Calmfors synpunkt att nivån på majoritetens argumentation varit för låg när räntebesluten diskuterats.

"Minoriteten - Lars E O Svensson och Karolina Ekholm - menar att en lägre ränta skulle ge inflationsutfall närmare inflationsmålet och en mer balanserad konjunkturutveckling. Deras argument bygger i grunden på enkla resonemang, och dessa har presenterats tydligt och pedagogiskt. Ändå har Ingves menat att "Svenssons argumentation förs på en för hög abstraktionsnivå". Det är i själva verket Ingves argumentation som måste preciseras och förtydligas", skrev Flodén i höstas.

Stefan Ingves är Riksbankens chef.

- Det tyckte jag då. Jag har varit ganska frispråkig, säger Flodén om saken i dag.

De båda har utsetts för mandatperioder om fem respektive sex år. De börjar omedelbart och kommer därmed att delta på det penningpolitiska mötet den 2 juli.

Nordeas chefekonom Annika Winsth vågar inte sia om vad de nya namnen betyder för Riksbankens framtida räntesättning.

- Det är för tidigt att säga. Men det är två bra namn, vi får in mer bredd. Cecilia har suttit i finansmarknaden vilket är en fördel, säger hon.

Hon har förstås också uppmärksammat att Cecilia Skingsley tyckte att styrräntan borde ha sänkts vid aprilmötet.

- Men om det blir samma beslut i juli återstår att se, säger Winsth.

Hon tycker dock att banken tappar i expertis vad gäller analys av konjunkturutvecklingen. Det var Barbro Wikman-Paraks paradgren, resonerar Annika Winsth.

Vänsterpartiets ekonomisk-politiska talesperson Ulla Andersson, som får vetskap om de nya ledamöterna när TT kontaktar henne, är mycket kritisk till den slutna processen. Att riksbanksfullmäktige, med ledamöter eller suppleanter från alla riksdagspartier utom V och SD, utser ledamöterna är inte nog.

- Det är Sveriges variant av påveval och hör inte hemma i ett demokratiskt samhälle, skriver Ulla Andersson i ett sms till TT.

Hon anser att kandidaterna borde frågas ut i öppna utfrågningar i riksdagen eller riksbanksfullmäktige.

Miljöpartiets representant i fullmäktige, Peter Eriksson, vill också se en mer öppen runda nästa gång.

- Jag har förordat det, men har inte fått tillräckligt stöd för det, säger Eriksson som anser att Skingsley och Flodén blir goda tillskott i direktionen.

- Cecilia Skingsley när det gäller makro- och konjunkturperspektivet och Martin Flodén när det gäller det mer akademiska, och ersätter i den meningen Lars E O Svensson, säger Eriksson och gör klart att en förutsättning var också att hitta en man och en kvinna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!