ALS (Australien Laboratory Services) är ett internationellt storföretag med över 13 000 anställda i 65 länder. Företaget arbetar med avancerade undersökningar inom en rad olika områden, bland annat medicin, mat och olja.
Sedan några år tillbaka finns företaget även i Malå och här är det mineralbranschen som gäller. Kunderna kommer framförallt från gruvnäringen.
– Det är allt ifrån en man som bor i Hemavan och skickar in egna prover till stora företag som LKAB och Boliden, säger platschef Mari Ökvist.
Labbet i Malå förbereder borrprover inför slutanalys. Det går till så att man sågar, krossar och pulvriserar borrkärnor. Därefter skickas proverna i noggrant märkta påsar till laboratorier i framförallt Irland och Rumänien, där själva analysen sker.
Att ALS Minerals valde att satsa just här hänger ihop med att Malå är ett centrum för mineralnäringen. Här finns SGU och det gigantiska borrkärnearkivet, många utländska företag är på plats och det pågår också mycket prospektering kring Malå.
– Vi har ett jättebra samarbete med SGU och borrkärnearkivet, säger Mari Ökvist.
Labbet i Malå har både byggt ut, investerat och utökat personalstyrkan rejält sedan starten. För några veckor sedan tog företaget in fyra personer och när man inom kort börjar köra nattskift väntar ytterligare nyanställningar.
– Det är lite knivigt att få tag på personal. Men det var lättare nu än i våras, säger Mari Ökvist.
Samtidigt konstaterar hon att det här är en bransch där priserna styr och det är väldigt mycket upp och ner. Det har hon även personliga erfarenheter av.
Hon började på ALS i Piteå 2005, tvingas sluta vid nedgången 2008 och passade på att flytta då hon träffat en kille från Norsjö. Därefter fick hon barn, läste till ekonom och blev erbjuden tjänsten och tackade ja när labbet i Malå skulle öppna.
Det är ett val som hon inte har ångrat:
– Det är ett bra gäng här. Alla vet vad som ska göras och tar hand om varandra.