I Exploratoriet finns utställningsmiljöer där besökarna kan experimentera med teknik och naturvetenskapliga fenomen. Det är totalt 800 kvadratmeter fyllda med interaktiva utställningar. Här finns idag utställningar om Skogen, Staden och Energin.
– Nu färdigställs också utställningen om metaller på 90 kvadratmeter och till hösten tillkommer en avdelning om mineraler, säger David Hübinette.
Outotec och Boliden Rönnskär är med i uppbyggnaden av metalldelen. Grundskissen ritades av Nils Arvidsson på TR och sedan har företagen jobbat vidare på hans idé.
– Våra ingenjörer gick verkligen igång på det här, berättar Anders Andersson, chefsingenjör vid Outotec.
Han och Charlotte Holmgren, utbildningskoordinator vid Boliden Rönnskär, betonar vikten av att barn- och ungdomar får känna på möjligheten att arbeta med teknik.
– Båda våra företag har ett stort behov av ingenjörer och förhoppningsvis kan den här utställningen bidra till att de får en aha-upplevelse kring vad som finns i regionen på teknikområdet, säger Anders.
Till Exploratoriet, som har visionen att skapa Sveriges främsta pedagogiska science center, kommer det i nuläget 1 200 skolelever varje månad. Syftet är i första hand att nå barn och ungdomar i förskola, grundskola och gymnasium, men Exploratoriet är också en attraktion för allmänheten.
Utställningen om metaller och mineraler är en minivariant av den e-kaldougn på Boliden Rönnskär som smälter elektronikskrot. Här återvinns metallerna i elektroniken. Det kan till exempel vara koppar, guld och silver som sedan används i nya telefoner och datorer.
– Det är nog många skelleftebor som inte vet att Boliden Rönnskär är störst i världen när det gäller återvinning av elektronikskrot, tror Charlotte.
– Och det är nog inte heller känt bland allmänheten att vi på Outotec är världsledande på avskiljning av skadliga ämnen ur gaser från processugnar, inflikar Anders.
I utställningen kommer man att på ett realistiskt sätt att visa hur elektronikskrotet åker in i ugnen på ett transportband. Huven som sitter ovanför ugnen fungerar som en fläkt i ett kök. Den samlar ihop processgaserna från kaldougnen och leder dem till ett gasreningsfilter.
– På några dagar skulle vi kunna smälta ner alla mobiltelefoner i hela Sverige, berättar Charlotte Holmgren.
Anders Andersson konstaterar att det finns smältverk runt om i världen bara skickar gaserna rakt ut i luften, vilket orsakar svåra miljöproblem.
– Därför upplever vi på Outotec att vi har en viktig uppgift när det gäller att förbättra miljön runt om i världen, avslutar han.
Outotec i Skellefteå har en nära sammanflätat historia med Boliden. 1980 startades Boliden Contech genom en sammanslagning av två ingenjörsavdelningar från Bolidenkoncernen. Företaget hade som uppgift att marknadsföra och sälja teknologier och ingenjörsvetenskap med ursprung från Bolidens verksamhet. 2003 blev Boliden Contech sammanslagna med Outokumpu Technology som en del av en industriomstrukturering mellan Outokumpu och Boliden. 2006 bröts Outokumpu Technology loss från moderbolaget Outokumpu och ett år senare bytte företaget namn till Outotec Oy. Idag finns Outotec med huvudkontoret i Espoo, Finland, representerat över hela världen genom sälj- och servicekontor samt utvecklingsanläggningar. Bolaget har över 4 500 anställda, varav cirka 120 i Skellefteå.
Det är nog många skelleftebor som inte vet att Boliden Rönnskär är störst i världen när det gäller återvinning av elektronikskrot.