Ny teknik för täckning av gruvavfall testas vid nedlagd Bolidengruva

Foto: Foto: Lars Westerlund

Ekonomi, näringsliv & finans2016-09-29 16:55

Första steget i en fullskalebehandling av gruvavfallet från Bolidens nedlagda gruva i Näsliden har påbörjats. Det hela sker med en helt ny teknik för täckning av gruvavfall.

Täckningen som ska användas på det 4,5 hektar stora området utgörs av en blandning av grönlutslam och morän. Första steget i behandlingen omfattar en yta på 2 500 kvadratmeter.

– Grönlutslam är en biprodukt från brukens kemikalieåtervinningsprocess som har en hög vattenhållande förmåga och dessutom låg genomsläpplighet av vatten, vilket är attraktiva egenskaper vid konstruktion av syrebarriärer som är nyckelfunktionen hos gruvindustrins tätskikt, säger Gunnar Westin,ansvarig för projekt inom restmaterial vid SP Processum i ett pressmeddelande.

Lyckade fältförsök i mindre skala på ett mindre område utanför Boliden gör att man nu valt att gå  vidare i full skala.

Arbetet i Näsliden blir nu en verifiering av den teknologi som gemensamt utvecklats av Boliden, Domsjö Fabriker, Ragn-Sells, Ecoloop, MTC, SCA Obbola, Luleå tekniska universitet, SP Processum, och Ramböll.

Målsättningen är att minimera den totala syretransporten genom tätskiktet, vilket ger en kraftigt reducerad oxidation av svavelhaltigt gråberg och därmed begränsas urlakning av exempelvis tungmetaller.

Boliden ansvarar för hur täckningskonstruktionen av gruvavfallet har designats och  Luleå tekniska universitet kommer att följa upp och utvärdera funktionen av det tätskikt som lagts upp i Näsliden.

.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!