Bryggeriet har flyttat från Kallholmen i Skelleftehamn till älvsbrinken i centrala Skellefteå. När det är klart ska ölen kunna slangas direkt till öltappar till nattklubben och puben som byggs bredvid.
I de nybyggda lokalerna finns utrustning som har gjort att produktionen nu kan ökas avsevärt. Tidigare kunde man brygga 200 000 liter per år. Nu klarar bryggeriet av en halv miljon liter.
– Vi kan brygga 2 000 liter vid varje bryggning. Den gamla utrustningen står här också och den ska användas till pilotverksamhet, så vi kan brygga tillsammans med kunder och göra mindre volymer och andra sorter, säger Per Lundmark, grundare till bryggeriet.
Under nästan två veckor har montörer från Tjeckien funnits på plats för att installera den nya utrustningen. Under lördagen kördes bryggningen igång för första gången. Men än är inte själva bygget klart. I slutet av maj eller början av juni ska bryggeriet invigas officiellt.
– Vi gör den innan de åker hem så att de finns på plats och kan lära oss anläggningen. Vi ska börja med vår lager och testa och se om den blir som den ska vara. Det är som när man bakar, när det blir större volymer kan man behöva göra småjusteringar, säger Per Lundmark.
Han och de andra på plats tömmer säckar med malt, totalt 336 kilo, i en maltkross. Det pulver som bildas skickas därefter vidare till en mäskpanna.
– Där blandas den med vatten under omrörning. Det brukar ta 20 till 30 minuter. Sedan pumpas den vidare till en annan mäskpanna där den filtreras till en sötvört. Sedan skickas den till ytterligare en annan panna för att kokas och kryddas med humle.
Totalt tar det en till två och en halv timme i varje panna innan processen är klar. Sedan kyls vätskan och skickas vidare till en tumlare som kör runt den så att humlen sorteras ut i botten. Därefter är den redo att pumpas vidare till ett flertal kar för jäsning.
– Precis som att de nya pannorna värms med ånga, är det här en traditionell metod som man använde förr i tiden. Här tillsätter vi jäst och kan kyla vätskan. Här står den och jäser i tio till tolv dagar. Vi mäter sockerhalten under tiden, så att jästen tuggar i sig sockret som den ska.
Ölen skickas till lagertankar som har en temperatur på en grad. Hur länge den lagras beror på vilken typ av öl som görs, men oftast tre till fem veckor.
I bryggeriet finns också en tappanläggning och en etikettmaskin.
Det är som när man bakar, när det blir större volymer kan man behöva göra småjusteringar.