Norsjö lyftes fram som ett föredöme på Kvalitetsmässan

Norsjö kommun var inbjudna till Kvalitetsmässan i Göteborg för att berätta om hur de trots en ihållande befolkningsminskning ändå kunnat bibehålla både ekonomi och verksamhetens kvalitet.

Foto: Foto: Lars Westerlund

Ekonomi, näringsliv & finans2017-11-16 17:35

På plats i Göteborg fanns kommunalrådet Mikael Lindfors (S) och kommunchef Katarzyna Wikström för att idag berätta om Norsjös recept som uppmärksammats i en studie beställd av Sveriges Kommuner och Landsting (SKL). 

– Det känns hedrande att de tycker att vi gör ett bra jobb, säger Katarzyna Wikström

Hans Knutsson, forskare vid Lunds universitet, har i studien valt ut sju kommuner som trots besvärliga och geografiska och demografiska förutsättningar lyckats upprätthålla både god ekonomi och god kvalitet. En av dessa är Norsjö.

Hans Knutsson har hittat fyra faktorer som utmärker dessa kommuners framgångsrika arbete. Det handlar bland annat om att sätta tydliga mål utifrån krassa fakta som alla förstår. Vidare krävs en politisk överblick och samsyn för att kunna enas om tuffa och nödvändiga prioriteringar. Det måste också finnas en sammansvetsad ledningsgrupp och Hans Knutsson betonar slutligen att de åtgärder som behöver vidtas måste vara både inåt- och utåtriktade.

I sitt föredrag presenterade representanter från Norsjö kommun och från Bräcke kommun, som också lyfts fram som ett föredöme, sina framgångsfaktorer. Att strukturerat minska kostnader och risker är en sådan och en annan är att hitta innovativa lösningar och smarta samarbeten.

– Ett exempel på detta är att vi klarar oss med en sopbil för att serva tre kommuner, Norsjö, Malå och Sorsele. Att låna ut kommunens leasingbil till den som vill övningsköra var ett annat intressant projekt, berättar Mikael Lindfors.

Lojala medarbetare är en annan viktig framgångsfaktor.

– De som arbetar hos oss har ett stort engagemang i sitt jobb, konstaterar Katarzyna Wikström.

Ett koncerntänk och en liten organisation som ger god överblick och rationella beslut är ett annat recept som både Norsjö och Bräcke levererar.

– 2011 tog vi bort nämnderna och koncentrerade det politiska beslutsfattandet till kommunstyrelsen vilket avsevärt ökade effektiviteten. Nu har vi en kompakt politisk organisation. Att vi gett kommunchefen ett större mandat har också varit positivt, säger Mikael Lindfors.

Han menar att nämnderna inte alltid hade ett koncerntänk och att det alltför ofta ledde till ett stuprörstänkande.

Hans Knutsson konstaterar i sin rapport att det till stöd för de beslut som tas i Norsjö finns rik tillgång på data. "Beslut fattas på sakliga och faktabaserade grunder."

– Vi är noga med att utvärdera hur varje beslut som tas i budgeten påverkar målet med verksamheten, berättar Katarzyna.

Hans Knutsson noterar också att Norsjö har en "enkel, tydlig men intensiv budgetprocess". Vidare har hans intervjuer med kommunföreträdare samt fackliga företrädare visat att  kommunen vid ett generationsskifte lyckats attrahera flera kompetenta människor som dessutom fungerar väl tillsammans.

Hans Knutsson har även snappat upp en del kritik i sina intervjuer . Bland annat tycker flera av de personer som intervjuats att kommunledningsgruppen har för mycket fokus på allmänna diskussioner. "Mer arbete behöver riktas mot vad som händer i verksamheten", skriver han. Ett annat förbättringsområde är att kommunledningen behöver bli bättre på att översätta verksamhetsmålen så att medborgaren och medarbetaren förstår.

undefined
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!