Idag presenterade den statliga Indelningskommittén sin första karta för ny svensk regionindelning. För norra Sverige innebär förslaget en sammanslagning av Jämtland, Västerbotten, Västernorrland och Norrbotten. Nästa steg blir ett möte senare i mars, där förtroendevalda och landshövdingar möter Indelningskommittén för vidare diskussioner.
– Äntligen, det här har vi väntat på länge. Staten ritar nu upp en karta som vi kan vägledas av i detta spännande arbete. Vi behöver en gemensam region i norra Sverige för att få muskler att bland annat klara utvecklingen inom sjukvård och regional utveckling. Ett bra förslag av kommitten, säger Erik Bergkvist (S), regionråd i Västerbotten.
Målet med förslaget är att utreda hur statliga myndigheter kan organiseras effektivare genom att skapa större regioner än dagens län, och därmed frigöra resurser. Västerbotten har länge jobbat målmedvetet för att bilda en större region.
– Tidigare, bra lösningar är inte längre användbara under nya förutsättningar. Om vi inte är proaktiva och tar initiativ kommer vi att få anpassa oss i efterhand istället – och det är aldrig bättre. Vi vill ansvara för våra egna beslut, ha kontroll i norra Sverige över vår tillvaro och den framtid vi ska leva i, säger Erik Bergkvist.
Några av de konkreta fördelar som nämns är att landstingens och sjukhusens resurser kommer att kunna omfördelas, tack vare samordningsvinster, från administration till den dagliga verksamheten, och detsamma gäller andra samhällsfunktioner som till exempel lokaltrafiken. Ett tredje område som kan stärkas i en större region är regional utveckling och lokal tillväxt.
En invändning som funnits är att avstånden blir för långa i denna nya region.
– Vi måste helt enkelt skapa en organisation som kan hantera detta. Vi måste ha folkvalda som finns ute i hela regionen. Vi delar så många gemensamma fördelar och utmaningar att vi kommer att tjäna på ett ännu tydligare samarbete, i vardagen på hemmaplan men även i påverkansarbetet gentemot Stockholm och Bryssel, säger Erik Bergkvist.
Centerpartiet i Västerbotten välkomnar förslaget om att bilda en gemensam region för de fyra nordligaste landstingen. Samtidigt varnar man för de utmaningar som den föreslagna regionen ställs inför och den turbulens som själva regionbildningen kommer att medföra.
- I hela norra Sverige delar vi utmaningen att säkra en likvärdig även i glesbygden. En större region innebär även en möjlighet för en kraftsamling för att stärka NUS och säkra läkarutbildningen. Det är avgörande för sjukvården i hela norra Sverige, säger Ewa-May Karlsson, gruppledare(C) i Västerbottens läns landsting.
- Nu får vi i norra Sverige större muskler att utveckla vår del av Sverige. Till stor del har vi samma utmaningar och det är viktigt att hela regionen får möjlighet att utvecklas och inte bara de stora kuststäderna. I den fortsätta processen med bland annat lokalisering av olika funktioner är det viktigt att se till att alla fyra länen kommer ut som vinnare, säger Tomas Mörtsell, vice ordförande(C) i Region Västerbotten och kommunalråd i Storuman.
Tomas Mörtsell menar att det nu måste ställs krav på staten att utlokalisera både makt och statliga jobb i samband med regionbildningen.
- Det är inte meningsfullt att bara göra regionerna större. Nu måste fler beslut flyttas närmare de människor som berörs, menar Tomas Mörtsell.
Regionbildningen kommer att ställa krav på det politiska ledarskapet, framhåller Mattias Larsson, ordförande för Centerpartiet i Västerbotten.
– Det är viktigt att demokratin inte glöms bort i den vällovliga strävan efter effektivitet och beslutskraft. För mig som centerpolitiker handlar regionbildningen om decentralisering av makt och inflytande. Jag kommer aldrig att acceptera att den används för att driva på centraliseringen, säger Mattias Larsson.
Alla tre menar att alternativet till bildandet av större och starkare regioner är tvångssammanslagning av kommuner. Något som är omöjligt för Centerpartiet att acceptera.