Under Jämställdhetsdagarnas avslutning tillkännagavs att Norra Skogsägarna och Malmö stad är årets vinnare av Svenska Jämställdhetspriset. Priset delas ut till verksamheter som på ett hållbart och innovativt sätt arbetat med jämställdhetsintegrering.
Efter att ha överlagt kring de fem finalisterna Eskilstuna kommun, Norrbottens läns landsting, Arbetsmiljöverket, Malmö stad och Norra Skogsägarna beslutade juryn att dela priset mellan de två sistnämnda.
– Samtliga finalister hade varit värdiga vinnare, men efter juryns senaste överläggning var vi eniga om att tilldela priset till Malmö stad och Norra Skogsägarna. Det känns särskilt roligt att det blev en offentlig verksamhet och en privat aktör, säger Birgitta Åseskog, ordförande för Svenska Jämställdhetsprisets jury.
Norra Skogsägarnas VD Pär Lärkeryd och Nils Karlsson, kommunalråd (MP) i Malmö, tog emot priset under Jämställdhetsdagarnas avslutningsceremoni.
– Ett hållbart samhälle bygger på en jämställd arbetsmarknad. För skogen är detta ännu viktigare eftersom skogen finns på landsbygden och här är varje jobb avgörande för framtiden, säger Pär Lärkeryd, VD för Norra Skogsägarna.
Han konstaterar att få nog hade nog förväntat sig att en traditionell basindustri som skogen skulle utmärka sig på den här planhalvan.
– Jag vet att många tittar nyfiket på det vi gör inom Norra och det här kommer att sporra andra företag att se jämställdhet inte bara som en rättvisefråga, utan även som en sätt att utveckla sina affärer, säger Norras vd Pär Lärkeryd och fortsätter:
– Jag ser priset som ett erkännande för att vi tar ansvar för våra samhällsutmaningar. FN:s klimatpanel har fastslagit att aktivt skogsbruk är avgörande för våra möjligheter att lösa klimatfrågan. Ska vi bygga livskraftiga samhällen även på mindre orter så måste både kvinnor och män ges möjlighet att vara aktiva skogsbrukare.
Juryns motiveringar
”Norra Skogsägarna arbetar med skogen, en av våra basnäringar. De har gjort jämställdhetsintegrering till strategi för alla delar av sin verksamhet för att kunna utveckla den egna näringen. Norra Skogsägarnas arbete grundar sig på en vilja att tillvarata och utveckla kunskapen om ägarnas möjlighet, både kvinnors och mäns, att vara verksamma i de gröna näringarna och en övertygelse om att jämställdhet är en förutsättning för hållbarhet och långsiktig lönsamhet.”
”Malmö stad har beslutat, planlagt och budgeterat för ett långsiktigt utvecklingsarbete för jämställdhet i verksamheterna och på stadens arbetsplatser. Martina Skrak, tidigare kommunalråd med ansvar för jämställdhet, visar den politiska ledningens betydelse och vad som kan åstadkommas för den som tar sin vilja och sitt mandat på allvar. Boost by FC Rosengård förtydligar civilsamhällets roll för innovativa lösningar inom ramen för en kommuns utveckling.”