Nordeas chefsekonom på konferens i Skellefteå oroad över Trumps svängningar

På Ekonomidagen i Norr som genomfördes idag i Skellefteå var Nordeas chefsekonom Annika Winsth en av huvudtalarna. Hon är orolig över utvecklingen i USA. ”Frågan är hur mycket skada Donald Trump hinner göra innan han försvinner”, säger hon.

Foto: Foto: Lars Westerlund

Ekonomi, näringsliv & finans2017-05-17 20:11

Annika Winsth är sedan 2008 chefekonom på Nordea Sverige. Hon har varit vice styrelseordförande för Institutet för framtidsstudier och sitter med i UD:s antagningsnämnd för diplomatprogrammet och i styrelsen för Lunds universitet.  2012 utsågs Annika till ”Årets bankprofil” av tidningen Privata Affärer med motiveringen ”Få kan som hon på ett så pedagogiskt sätt förklara komplex ekonomi”.

Annika Winsth börjar sitt föredrag med att prata politik och tar avstamp i det franska presidentvalet.

– Marknaden visade en viss ränterädsla när det fanns risk att Marine LePen skulle vinna valet och när Macron vann  återgick det till mer normala nivåer. Varken de kommande valen i  Italien eller Tyskland verkar utgöra en marknadsrisk.

Desto svårare är bedömningen av situation i USA.

– USA är mer tudelat än tidigare och nu väntar många viktiga utnämningar som Trump ska göra. Totalt handlar det om cirka 4 000 personer och av de hundratals personer som han hittills tillsatt är många politiskt oerfarna. Bland annat utsåg han sin egen dotter som rådgivare. Trump är extremt svårbedömd eftersom han snabbt svänger 180 grader. Han tillträdde i en god konjunktur och stimulerar ekonomin ytterligare något. Men de förändringar han föreslår är desto mer oroande på längre sikt.

Hon konstaterar att det idag är tillväxt i stora delar av världen, vilket är ovanligt.

– Och den svenska ekonomin ångar på och norra Sverige är också ute på en fin resa. Att det är så beror nu inte på inhemska politiska beslut utan på vad som sker i omvärlden. En av få branscher som har antydningar till tuffare tider är detaljhandeln.

Hon tror att Sverige nu nått botten när det gäller ränteläget.

– När jag möter asiater som vill investera i Norden förstår de inte hur det är möjligt att vi har en negativ ränta när den svenska ekonomin blomstrar.

Ett något förvånande fakta som hon presenterar är att vi har ett rekordhögt sparande i Sverige.

– Vi sparar lika mycket nu som i början av 90-talet när det var en djup lågkonjunktur. Människor verkar vilja ha en buffert inför sämre tider, konstaterar Annika.

Hon lyfter ett varningens finger när det gäller de stora satsningarna på bostadsbyggande som för närvarande pågår och som planeras.

– Det brukar gå snett när det byggs för mycket under en längre tid samtidigt som vi stänger gränser och inför regler för att bromsa hushållens skuldökning. Istället för att bygga dyra bostadsrätter bör man istället investera i skolor, förskolor och enklare bostäder. Alla städer vill  växa idag och man kan verkligen fråga sig varifrån de nyinflyttade ska komma från.

Annika betonar även vikten att få till integrationen i Sverige.

– De som kom till Sverige under hösten 2015 är fortfarande inte ute i arbetslivet. Sverige måste ta krafttag för att hjälpa de utrikes födda att komma in på arbetsmarknaden, säger Annika Winsth som förutom deltagandet på konferensen också passade på att möta kunder och hon träffade även företrädare för kommunledningarna i Skellefteå, Norsjö och Piteå.

På Ekonomidagen i Norr, som arrangerades av Koverberg Consulting och Awance Affärsutveckling, föreläste även Magnus Kempe, Kairos Future, liksom Mattias Iweborg och Anna Sternbeck från Enact Sustainable Strategies, Johan Häggström, Strukturkonsult och Fredrik Konradsson, PWC.

Sverige måste ta krafttag för att hjälpa de utrikes födda att komma in på arbetsmarknaden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!