Entreprenörskolan No Plan B har köpt företaget Ferdos Restaurang Grossisten AB på Degerbyn och gjort en nystart under namnet Norrgross AB. Verksamheten drivs sedan den 1 september av Erik Svärd och Ayad Abid Ali som gått No Plan B:s entreprenörskola.
– Vi startar med 3,5 medarbetare och så småningom räknar vi med att rekrytera ytterligare tre medarbetare, säger Erik Svärd.
För Ayad Abid Ali var det egentligen inget stort steg att gå in i den här satsningen. Ferdos Restaurang Grossisten ägdes nämligen av hans pappa Hamid som drivit verksamheten sedan 2001. Ayad arbetade också tidigare i pappans firma och dessförinnan studerade han fysik i London.
– Hamid går nu i pension och han hade under ett års tid sökt efter en köpare, berättar Erik, som innan han började på entreprenörskolan arbetade hos Xzakt kundrelation i Skellefteå.
Liksom andra företag som No Plan B köpt äger från början Petter Mikaelsson, som både står bakom No Plan B och verkstadskoncernen Repay, 95 procent av aktierna och så delar Erik och Ayad på de återstående 5 procenten.
– Om sedan allt går enligt planerna kommer jag och Ayed så småningom att äga 62 procent av aktierna.
Hamids affärsidé har varit att fungera som grossist till pizzabutikerna i Skellefteå.
– Vi fortsätter också med det och kommer successivt att utöka vårt sortiment så att det även passar andra typer av restauranger, berättar Erik.
Han konstaterar att Norrgross är ensamma i norra Sverige som specialiserade grossister till pizzerior.
– Den närmaste grossisten av det slaget finns i Sundsvall
Sedan de nya ägarna kom in har de bland annat infört ett affärssystem.
– Tidigare gjordes allt med penna och papper. Nu kör vi samma affärssystem som Repay använder.
De håller också på att se över logistiken. Tidigare har transporterna enbart skett med egna bilar.
– Vi kommer istället att anlita ett transportföretag och komplettera med en egen bil för akuta akuta leveranser.
Förutom Erik och Ayad arbetar ytterligare två personer i det nya företaget. En av dem är Rune Nilsson, som jobbar halvtid. Han har 36 års erfarenhet av grossistbranschen.
Erik och Ayad har planer på att expandera.
– Omsättningen har tidigare legat på cirka 16 miljoner kronor per år och under de närmaste åren hoppas vi kunna öka omsättningen med 25 procent per år.
Norr Gross har idag cirka 450 livsmedelsprodukter i sortimentet och kunderna finns främst i Skellefteå och Arvidsjaurs kommun.
– I Skellefteå finns det 32 pizzerior. Detta kan jämföras med Luleå med 33 pizzerior, Piteå med 22 och i Umeå finns det 64 stycken.
Erik är mycket nöjd med No Plan B:s entreprenörsutbildning.
– Jag har lärt mig oerhört mycket om hur affärslivet fungerar. Lärarna som vi haft är mycket engagerade, avslutar han
Utbildningen pågår under ett läsår på mer än heltid. Åtta elever antas till varje utbildningsomgång. Två till fyra av de bästa eleverna som fullföljer utbildningen blir erbjudna delägarskap i ett av No Plan B:s olika företag. Företaget driver de sedan som sitt eget, med mål att efter fem år vara majoritetsägare i ett lönsamt tillväxtföretag. Detta utan annan investering än det egna arbetet.