Näringsministern ”Batterifabriken lockar investerare till hela Sverige”

Idag besökte närings- och innovationsminister Mikael Damberg Skellefteå. ”Northvolts satsning på en batterifabrik i Skellefteå har förutom de lokala och regionala effekterna även fått upp utländska investerares ögon för Sverige”, säger han till Norran Affärsliv.

Foto: Foto: Lars Westerlund

Ekonomi, näringsliv & finans2017-11-22 19:40

I Skellefteå träffade ministern kommunledningen för att uppdatera sig kring vad som händer med batterifabriken, gjorde ett studiebesök hos stiftelsen Adopticum, talade på konferensen Business Development Day och på ett öppet möte som socialdemokraterna i Skellefteå arrangerade.

– Northvolts kommande etablering i Skellefteå och i Västerås ligger i linje med den nationella satsningen på elektriska fordon, berättar ministern.

Regeringen gav i maj RISE i uppdrag att ta fram ett förslag på hur en gemensam forskningsmiljö inom elektromobilitet skulle kunna se ut och finansieras.

– Målet är att Sverige ska bli världsledande inom elektromobilitet, det vill säga fordon som har elektriska motorer för drivning.

Innan Mikael Damberg kom till Skellefteå hann han med ett besök i Piteå där han fick träffa representanter från det amerikanska företaget GE som ska sätta upp 179 vindkraftverk i Markbygden.

– Deras investering går loss på 8 miljarder kronor. Jag är övertygad om att precis som när det gäller batterifabriken kommer GE:s satsning att dra andra industriella investeringar till Sverige.

Han konstaterar att man vid bildandet av Business Sweden till viss del tappade bort de satsningar som tidigare gjorts för att få upp investerares ögon för Sverige.

– Men nu har vi skapat ett "Team Invest Sweden, som fokuserar på detta igen.

Mikael Damberg har under den senaste tiden fått uppleva ett flertal större investeringar i Sverige.

– Bland annat har Amazon gjort markköp på tre orter i Sverige och nu senast har Google köpt ett stort markområde i Avesta.

På Business Development Day började Mikael Damberg med att konstatera att Sverige ligger mycket bra till internationellt när det gäller innovationskraft.

– Vi ska hela tiden ha ambitionen att ligga främst inom detta område.

Han betonar också att det ser bra ut för den svenska ekonomin.

– Sverige går som en Volvo och vi räknar med en tillväxt på 3 procent i år, vilket till exempel kan jämföras med Tysklands 1,6 procent.

Ministern berättar att sedan socialdemokraterna tog över makten i Sverige har över 200 000 nya jobb skapats i Sverige varav 114 000 i den privata sektorn.

– Ett av de största hoten mot tillväxten är problemet för företagen att hitta rätt kompetens. Av de nya jobben som kommer att tillskapas räknar man med att 8 av 10 kommer att gå till människor som är födda utanför Sverige. I de utlandsfödda finns en outnyttjad kompetensreserv.

Det går bra för den svenska exporten men Mikael Damberg höjer här ett varningens finger.

– 70 procent av exporten går idag till länder inom EU:s inre marknad, medan 80 procent av den förväntade tillväxten kommer att ske utanför  Europa. Svenska företag måste öka sin närvaro på dessa marknader.

När det gäller de politiska besluten som Regeringen fattat lyfter näringsministern bland annat fram att man gett Almi mer pengar.

– Detta har lett till att Almis utlåning till företag ökat med 40 procent.

Vidare berättar han att Norrlandsfonden kommer att tilldelas 200 friska miljoner.

– Det är ett enormt tillskott som gör att vi kan finansiera företag i de fem Norrlandslänen. Både nya företag och växande och investerande företag.

Han berättar att Regeringen nyligen lagt ett förslag om bättre försäkringsskydd för nya företagare. Idag är reglerna olika vid sjukdom eller föräldraledighet beroende på vilken bolagsform man valt.

– Så ska det inte vara, alla som startar företag ska kunna känna en trygghet om man blir sjuk eller är föräldraledig, säger Mikael Damberg

Regeringens ambition är att de nya reglerna ska finnas på plats 1 augusti 2018.

Han lyfter också fram växastödet. Det är en tillfälligt sänkt arbetsgivaravgift  under ett år för soloföretagare som gör sin första anställning.

 – Detta sänker tröskeln för den som vill anställda.

Ministern berättar slutligen om sin satsning på att få storbolagen i Sverige att betala efter 30 dagar.

– Många av dem låter sina leverantörer vänta på pengarna i 60-90, ja upp till 120 dagar. Nu har 14 av Sveriges största företag sagt sig villiga att ställa upp på en hederskod om 30 dagars betalningstid, avslutar Mikael Damberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!