Näringslivschefen: Det finns en öppning för mer uppdrag till privata företag

Foto: Foto: Lars Westerlund

Ekonomi, näringsliv & finans2016-03-01 21:01

Skellefteå kommuns näringslivschef Bengt Ivansson var dagens gäst när näringslivsorganisationerna i tisdags arrangerade ett frukostmöte. En av de tyngsta frågorna handlade om varför kommunen driver så mycket verksamhet i egen regi istället för att lägga ut jobben.– Det pågår en politisk diskussion om detta och jag tycker att det verkar finnas en öppning för att lägga ut mer uppdrag till privata företag. Vi på näringslivskontoret är inte alltid överens med politikerna i den här frågan men de är våra chefer. I många fall kan det vara bättre att kommunen är en bra beställare än att vara genomföraren, säger Bengt.

Lars Lundström, Succedo, gjorde en tillbakablick om hur det gick till när Boliden etablerade sig i Skellefteå.

– De anlitade underleverantörer som sedan expanderade och vi vet ju alla hur bra det gick. Så har inte Skellefteå kommun gjort utan istället gör de alltför mycket själva. Förutom vård, skola och omsorg som politikerna vill att kommunen har hand om finns det mycket annat som borde kunna läggas ut på entreprenad, till exempel campingplatserna, säger Lars.

Roger Fransson, som driver Arkitektkopia i Skellefteå, menar att Skellefteå kommun måste bli i absolut i toppklass på entreprenadiseringar av verksamhet som inte är politiskt känslig.

– Annars bäddar vi för problem eftersom en kommunalt egenproducerad tjänst inte föder några företag, säger han.

Bengt Ivansson lyfter fram vikten av att satsa på ungdomarna.

– Ibland får jag skit för att jag har detta fokus. Men det är nödvändigt. Varje år lämnar 250 ungdomar i åldern 18-30 år Skellefteå och 80 procent av dem kommer inte tillbaka. Jag minns själv när vår familj kom till Skellefteå och etablerade vår skyltfirma. Jag var då 24 år och upplevde att vi inte fick någon hjälp från kommunen. Det kändes inte bra.

Näringslivschefen berättar under mötet om satsningen på "Den röda Tråden" och den kommande verksamheten i E4-huset.

– E4-huset ska bli en mötesplats för alla med idéer och Pan-salen ska bli en arena för event. Minst tre träffar i veckan ska genomföras där. Fokus kommer att ligga på datorspelsutveckling. Det finns de som kallar detta för tjollerföretag men det finns en enorm potential i den här branschen. Fast då gäller det att de som utvecklar spelen blir kvar i Skellefteå.

– Projektet "Den röda tråden" går ut på att skapa en obruten kedja av erbjudanden och insatser för alla som vill starta och driva ett eget företag. Det är insatser i entreprenöriellt lärande inom grundskolan och sträcker sig därefter hela vägen till att starta och driva företag.

Bengt Ivansson konstaterar att det i Skellefteå startar 200-250 företag varje år. Däremot råder det delade meningar om hur många aktiva företag det finns i kommunen. Under mötet nämns siffror som varierar från 1 700 till 7 000, allt beroende på hur man räknar. Lika mycket spretar uppgifterna om hur många företag i Skellefteå som överlever efter tre år. Här nämns både 30-35 procent och 60-70 procent, ja ända upp till 79 procent för de företag som fått rådgivning.

Bengt Ivansson citerer Urban Lundmark, Dataductus, när han tar upp vilken strategi näringslivskontoret har när det gäller att få till stånd företagsetableringar i Skellefteå.

– Vi ska inte i första hand satsa på att få hit befintliga företag utan snarare få hit folk som startar företag.

Näringslivschefen betonar att för att attrahera företagsamma människor måste det skapas en attraktiv miljö.

– Satsningen vid Älvsbrinken och på Kulturhuset är bra exempel på detta.

Under mötet diskuterades det också bland annat om kommunala upphandlingar och de kommunala tjänstemännens och politikernas roller när det gäller att stötta näringslivets utveckling.

Bengt Ivansson passade också på att avslöja att det blir en fortsättning nästa år med näringslivsveckan BizBuz inför Alvargalan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!