– Det visar att koncernledningen verkligen vill satsa på vår verksamhet, säger Mattias Sehlstedt, Kuusakoskis platschef i Skellefteå.
Han berättar att anledningen till bytet är att den gamla hammarkvarnen började bli så sliten att underhållskostnaderna steg i höjden.
Projektet startades för tio månader sedan och nu gäller att skynda på för att stoppet ska bli så kort som möjligt. Den 13 februari satte arbetet igång och allt ska vara klappat och klart för att köra igång verksamheten igen den 10 april.
Under ledning av projektledaren Mathias Lindkvist arbetar 25 man från olika entreprenörer och fem av Kuusakoskis egna mannar vid anläggningen i Skelleftehamn med bytet. Till sin hjälp har de bland annat en kran som har en kapacitet på 500 ton.
– Kvarnen väger 300 ton så det är tunga grejer som ska in i anläggningen, berättar produktionschef Urban Hollström.
Kvarnens motor har en effekt på mer än 3 000 hästkrafter, rotorn väger 40 ton och de 16 hamrarna som slår sönder materialet till små bitar har en hastighet på 243 kilometer i timmen ute på spetsarna.
Hammarkvarnen som sätts in är begagnad och har under fyra månader designats och byggts om hos Kuusakoskis verkstad i Lahtis i Finland.
– Den har utformats för att bättre passa vår produktion och för att öka tillgängligheten. Bland annat har vi satsat på en ny drivning av inmatningen och stommen är också betydligt starkare så att den bättre klarar den stora påfrestningen, säger Mattias Sehlstedt.
Förutom hammarkvarnen finns det också två andra kvarnar vid anläggningen i Skelleftehamn som används till andra typer av material.
– Av det som kommer in till oss återvinns ungefär 95 procent, konstaterar Urban Hollström.
Vid anläggningen återvinns förbrukat material, som bland annat finns i fordon, tryckplåtar, kabel, elkraftteknisk och medicinsk utrustning samt spill från verkstadsindustrin, som innehåller ädelmetaller, järn, aluminium, koppar, rostfritt stål, mässing och bly.
– De största kunderna som köper material härifrån är Boliden, SSAB i Luleå och Outokumpu i Torneå, avslutar Mattias Sehlstedt
Kuusakoski i Skellefteå har en anrik historia inom återvinningsbranschen. Det hela startade 1923 med Skellefteå Skrotaffär 1923 som sedan blev Arv Anderssons och därefter Arvamet. 1999 köpte det finska familjeföretaget Kuusakoski Arvamet och 2002 byggde de den nya krossanläggningen i Skelleftehamn.
Kvarnen väger 300 ton så det är tunga grejer som ska in i anläggningen.