I samband med att norran.se firade sitt 20-årsjubileum genomfördes några framtidsföreläsningar. Bland annat gav professor Lars Westin sin syn på Skellefteås framtid och utmaningar. – Alla städer som har mindre än 100 000 invånare är rätt utsatta. Här gäller det att få till en positiv loop och jaga folk för att få mångfald och fler idéer, säger han.
Lars Westin, som är professor i regionalekonomi vid CERUM, Umeå universitet, inleder sin föreläsning inför åhörarna i en fullsatt konferenslokal på Scandic Hotel, med uppmaningen att de inte titta tillbaka.
– Framtiden kommer nämligen inte att bli som det är nu, säger han.
Han fortsätter med konstaterandet att många överger misskötta regioner och frågan är då om norra Sverige tillhör den kategorin.
– Här vaknades det alldeles för sent. I Skellefteå la man av 1950 och i Jämtland redan 1925. I Västernorrland, där det är allra värst, höll de fast vid skogen alldels för länge och insåg inte att skogsbruket förändrades snabbt med motorsågen och sedan med moderna skogsmaskiner. Man skulle kunna kalla det för motorsågsmassakern eller naturresursernas förbannelse.
I mitten av 1990-talet visar statistiken också på en minskning av befolkningen i Skellefteå som ändå legat ganska konstant kring 70 000 invånare.
– Det sammanfaller med tiden när IT-branschen växte och då många flyttade söderut för att kunna arbeta inom den.
Lars Westin betonar att den viktigaste tillgången som en region har är människorna som bor där, När Världsbanken vid millenniumskiftet gjorde en värdering av olika länder landade Sverige på ett värde av 4,6 miljoner kronor per invånare.
– Varav hela 4 miljoner handlade om människor och institutioner. Sverige är som ett konsultföretag där största värdet finns i människors hjärnor.
Han berättar att bara tre procent av Sverige är bebyggt.
– Glesbygden växer där städer stagnerar och i norra Sverige har vi mycket små städer. Vi måste bygga större städer både för städernas och för landsbygdens skull.
Lars menar att det finns stora fördelar med att ha folk väl samlade.
– Om man kan kombinera storleken med mångfald blir det intressant, men det finns ju också stora städer som inte alls fungerar.
Befolkningsmässigt har Västerbotten aldrig varit så stort som nu, men Lars Westin menar att det behövs fler kvinnor.
– En lösning kan vara att stimulera anhöriginvandring. Låt de manliga flyktingarnas fruar och ungar komma hit.
Han poängterar också vikten av att skapa trevliga städer som attraherar unga kvinnor som där ser en bra miljö för deras barn att växa upp i.
– Börja med att utveckla stadskärnan innan ni bygger Norrbotniabanan, säger Lars Westin.
Dagens andre föreläsare var Kalle Jegers från Hello Future som utsågs till Årets Företag på Alvargalan. Han gav en glimt av hur vår digitala framtid kan komma att se ut. Kalle berättade om utmaningar och möjligheter som företag, myndigheter och människor möter idag och i morgon till följd av den pågående digitaliseringen.