Många fonder eller lägre kostnader

Fortsatt stor valfrihet eller lägre kostnader. Det är de två val till fortsatt PPM-system som regeringen har att välja mellan, enligt utredningen Vägval för premiepensionen.

Ekonomi, näringsliv & finans2013-05-31 15:25

Det första alternativet prioriterar valfrihet och behåller ett stort antal fonder att välja mellan. Det andra alternativet prioriterar lägre kostnader och bygger på ett begränsat fondtorg, maximerat till tio alternativ.

Utredaren Stefan Engström, som presenterade sin rapport i dag, konstaterar att PPM-systemet sedan starten gett en del oönskade effekter såsom "onödigt stora kostnader och en stor spridning i utfall".

Ett av problemen med premiepensionssystemet är att alltså pensionen kan bli mycket olika trots samma livsinkomst.

- Frågan är vilket ansvar staten har för utfallet. Ska staten täcka upp för dem som spelat bort sin premiepension? säger Engström.

Andelen aktiva väljare i premiepensionssystemet är påfallande lågt. Det stora fondutbudet, ett utbrett ointresse och bristande kunskaper riskerar att resultera i dåliga, irrationella val och har också lett till en uppsjö av premiepensionsrådgivare.

- Uppskattningsvis är det cirka 1 miljon människor som sökt rådgivning och jag tror det kommer att växa. Kostnaderna för tjänsterna är höga och avgifterna i de fonder man förmedlar är ofta höga.

Om politikerna väljer att behålla det nuvarande systemet med mängder av fonder att välja bland föreslår utredaren att man med jämna mellanrum uppmanar folk att bekräfta det val man gör för nya pensionsrätter, inför ett avgiftstak för premiepensionsfonderna och begränsar fondernas risk.

Väljer man alternativet med bara ett fåtal fonder att välja bland blir olikheterna i pensionsutfallet för individer med samma livsinkomst mindre och kostnaderna lägre. Ett enkelt och kostnadseffektivt system, enligt utredaren.

Några färdiga förslag har inte utredaren, utan promemorian är mer en redogörelse för konsekvenserna av de vägval som finns.

Tomas Eneroth, socialdemokraternas man i Pensionsgruppen som nu ska diskutera utredningen, anser att utredningen bekräftar att det finns starka skäl att reformera systemet.

- Det är dyrt både för individen och staten. Det viktigaste är en effektiv användning av skattemedel och att individernas pensionspengar inte äts upp av dyra avgifter.

Bland annat ser han möjligheter att begränsa premiepensionsrådgivarnas verksamhet.

- Systemet finns inte till för en rådgivningsmarknad utan för att du och jag ska få en bra framtida pension. Utredaren visar ju att den marknad som utvecklats inte är sund och då krävs politiska insatser för att förändra den.

Han blev också förvånad över skattebortfallet genom att utländska fonder betalar skatt i de länder de finns.

- Att så mycket som 5 miljarder årligen försvinner ut från vårt pensionssystem bara på grund av det är inte acceptabelt, säger han.

Socialförsäkringsminister Ulf Kristersson (M) vill avvakta med att kommentera utredningen som nu går ut på remiss.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!