Efter att ha utbildat sig till geolog på Nya Zeeland flyttade Amanda Scott till Perth, Australien, för att leta efter guld. Till Malå kom hon första gången 2009, då företaget hon var anställd av letade efter projekt i området.
2011 gjorde hon slag i saken och flyttade hit. Men ett par år senare var det kris i branschen – priset på järnmalm sjönk, mycket av prospekteringen ströps och så småningom blev Amanda uppsagd på grund av arbetsbrist.
Lösningen blev att öppna eget. I början av 2016 startade hon Scott Geological, först som enskild firma, sedan bytte hon till aktiebolag.
Numera arbetar hon som konsult och har fem–sex företag som kunder, de flesta från Australien. Just nu letar hon framförallt ”nya” mineraler som kobolt, litium och grafit.
– För de här bolagen kostar det ganska mycket att ha kontor här. Då är det vettigt att ha mig som bor här som konsult, säger Amanda.
Att det blev Malå beror framförallt på närheten till SGU och borrkärnearkivet. En annan orsak var Olov Forslund, tidigare chef för SGU:s Malåkontor och Malå Geoscience, som Amanda fick bra kontakt med.
– Många säger ”vad fan, bor du i Malå?” Men det här är centrum, alla som håller på med prospektering och gruvor måste komma till Malå och besöka SGU.
Amanda trivs också med lugnet och tryggheten här. För henne är avstånden till Skellefteå, Stockholm och kontinenten heller inga problem – jämfört med att flyga från Australien och Nya Zeeland är restiderna ingenting.
Numera har hon även köpt hus och fått sitt svenska medborgarskap.
– Malå är hemma, konstaterar Amanda.
Och även om det var ett stort steg att flytta hit från Perth så finns det en hel del likheter mellan Malå och den plats på Nya Zeeland som hon kommer ifrån. Både klimatet, landskapet och människorna påminner om varandra.
Precis som i barndomens Nya Zeeland får Amanda förmånen att vara mycket ute i naturen. Som kontrast bjuder jobbet även på resor till London, New York och andra spännande städer. Det gör att hon stortrivs med sitt arbete.
Lite speciellt är det förstås att vara på en mindre ort där det finns så många företag i samma bransch. Amanda konstaterar att man både blir konkurrenter och kollegor:
– Alla letar efter en fyndighet. Men samtidigt är det bra, man kan hjälpa varandra med rör och utrustning. Branschen är ganska liten och man lär känna varandra privat.
Hur är det då att vara ung kvinna i en så mansdominerad bransch? Ja, visst kan det vara tufft ibland, när hon hör att borrare utgår ifrån att hon inget kan om utrustningen. Men annars är det helt okej.
Ett stort plus är att många tjejer i Sverige jobbar inom gruvindustrin. Visst förekommer det i Australien och Nya Zeeland också, men inte alls lika mycket.
– Där är det många geologer men ingen som jobbar under jord. Här är kvinnorna både chefer och kör lastbil. Det är bra.
Här är kvinnorna både chefer och kör lastbil. Det är bra.