För SAS, vars aktie rusat uppåt med 62 procent sedan årsskiftet, väntar en period av ökad lönsamhet, mer välfyllda plan och utrymme för prishöjningar, tror Jacob Pedersen, analytiker på Sydbank.
- SAS och andra traditionella flygbolag är i ett läge där resultaten borde förbättras framöver, säger han.
- Det är långt ifrån en bra eller stark situation, men trenden går i rätt riktning. Om de får kostnaderna under kontroll kan vi stå inför en period med bättre lönsamhet för traditionella flygbolag än vad vi har haft på många, många år, säger Jacob Pedersen.
Ett hot mot bolag som SAS, Lufthansa och Finnair är att lågpriskonkurrenter som Ryanair och Norwegian samtidigt tar marknadsandelar i takt med att de traditionella flygbolagen drar ned på kapaciteten.
- Lågprisbolagen växer snabbare, kan höja sina priser och gör goda vinster just nu, säger Pedersen.
Enligt Pedersen är det i besparingsivern av stor vikt för de traditionella flygbolagen att de värnar sina mer sofistikerade erbjudanden, den större flexibilitet och affärsresenärerna - som utgör den stora skillnaden mot lågprisbolagen.
Såväl International Airlines Group (IAG) - där British Airways, Iberia och Vueling ingår - som Lufthansa redovisade på fredagen delårsrapporter för årets andra kvartal.
IAG vände en förlust till vinst och tecken på en återhämtning för sorgebarnet Iberia gick att skönja i rapporten. IAG-aktien hade inför rapporten lyft med 57 procent sedan årsskiftet och fortsatte uppåt med 3 procent på Londonbörsen efter rapporten.
För Lufthansa blev det ett vinstras på 27 procent, ett sämre resultat än väntat, vilket sänkte aktien i fredagens handel på Frankfurtbörsen.
Det tyska bolaget är mitt i ett stort åtgärdsprogram, där 3 500 anställda ska bort och rensat för engångsposter var resultatet bättre än under samma kvartal i fjol, enligt Lufthansa.