Bakgrunden är att två av tre arbetstillstånd som utfärdas gäller yrken där konkurrensen om jobben är stor, till exempel städare, byggjobbare och restauranganställda.
LO pekar på att oseriösa arbetsgivare utnyttjar arbetskraftsinvandrarna, skriver Dagens Nyheter.
LO hävdar att de nya reglerna var en naiv reform, inte minst för att den ruckade på maktbalansen mellan arbetstagare och arbetsgivare, till arbetstagarens nackdel.
- Vi lämnar det här till regeringen i dag och regeringen får ett halvår på sig att förändra maktbalansen, säger LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson på ett seminarium om rapporten "Fusk och utnyttjande - om avregleringen av arbetskraftsinvandringen".
LO har flera förslag till skärpningar av reglerna, förutom kravet på att den så kallade arbetsmarknadsprövningen ska återinföras. Prövningen innebär att fack och arbetsgivare får yttra sig om behovet för arbetskraft utifrån.
LO anser att arbetsgivare som vill ta in arbetskraft ska granskas för att utröna om de är seriösa. Anställningsavtal ska vara juridiskt bindande så att ett företag inte kan krypa undan de villkor som utlovats i avtalet.
Arbetstagarna måste erbjudas permanenta eller långa uppehållstillstånd för att de inte själva ska vara de som bär hela risken om de börjar protestera mot dåliga villkor eller villkor andra än dem de utlovats. I dag blir följden att den enskilde måste lämna Sverige.
Och arbetstillstånd ska inte vara knutna till en specifik arbetsgivare eller bransch.
- Vi kräver inte, jag understryker det, ett fackligt veto för vilka som ska få komma till Sverige och arbeta. Men vi kräver fackliga rättigheter för dem som får komma hit, säger LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson.
Det handlar om att få yttra sig över om det råder brist på arbetskraft inom en bransch eller inte. Det ska fortfarande vara en myndighet som fattar beslut om tillstånd eller inte.
TT: Men ni vill väl att arbetsmarknadsprövningen ska ha betydelse, om ni säger något vill ni väl att det ska få effekt?
- Visst är det så. Det är som när man ska bestämma antal gymnasieplatser och ser att det finns ett stort överskott och stor arbetslöshet i en bransch så utbildar man något färre så att det blir balans. Det är klart att vi vill ha det inflytandet, säger Thorwaldsson.
TT: Men då möter ni de här argumenten om att ni vill bara ha jobben åt svenskar?
- Ja, vi har 445 000 arbetslösa och många av dem är LO-medlemmar och vi slåss för att våra medlemmar ska få ett arbete. Men, återigen, vi vill inte ha vetorätt, säger han.
- Det är en tillgång för Sverige att många kommer hit. Många skäller på bärplockarna men ärligt talat är det väl många bär som inte hade plockats utan de utländska bärplockarna
Migrationsminister Tobias Billström (M) säger nej till att återinföra arbetsmarknadsprövning för tillstånd.
- Det skulle innebära att man minskar öppenheten och vi vill också stå upp för att behoven på den svenska arbetsmarknaden ska avgöra vilka som kommer hit, säger Billström till TT.
Billström säger också att regeringen och Miljöpartiet "i närtid" kommer med förslag som ska förhindra att människor utnyttjas. Men han vill inte säga något om vilka delar i reglerna som behöver ändras, eller vilka åtgärder som kan behövas, för att uppnå det.
En paragraf i utlänningslagen säger att facket ska ha haft tillfälle att yttra sig över villkoren innan tillstånd beviljas, men det är Migrationsverket som tar beslutet.
Det har diskuterats inom LO om man ska fortsätta yttra sig om arbetserbjudanden eftersom de kommit att uppfattas som "äkthetsintyg". Men enligt Thorvaldsson har LO beslutat sig om att fortsätta göra detta i sex månader till, i väntan på besked om hur reglerna ska se ut framöver.