Ekonomiskt beslutsfattande inbegriper ofta prognoser. Ett köp- eller säljbeslut beträffande en aktie förutsätter att man har en uppfattning om den framtida aktiekursen. Både när det gäller prognoser för aktiekurser och ekonomiska konjunkturer finns god tillgång på experter. Men kan man lita på deras prognoser?
Professor Henry Montgomery vid Stockholms universitet har tillsammans med Gustaf Törngren och Marcus Carleson forskat kring skevheter i ekonomiska prognoser. Hans slutsats är att prognoser har ringa värde.
- Alla försök som gjorts för att utvärdera hur bra de slår in visar att framtidsbedömningarna speglar den aktuella aktiekursen och inte alls den framtida aktiekursen. Det är inte bättre än så, säger Montgomery.
Han jämställer det med att man säger att vädret blir detsamma i morgon som i dag.
- Det är ganska hyfsad prognosmetod, men det är inte särskilt märkvärdigt.
Problemet är att vi amatörer sätter stor tilltro till experternas bedömningar om framtiden.
- Det är det som är så konstigt. Ekonomerna vet ju om det här, det är det som också är så konstigt.
TT: Vad gör prognosmakarna för fel?
- Man utgår från det som välbekant och har inte utrymme för helt oväntade händelser och i verkligheten är ju det hela tiden helt oväntade saker som ingen har räknat med, säger Montgomery.
Dessutom infinner sig något som kallas konfimeringsbias. När experten gjort sin prognos så kan denne hitta argument för att man gjort rätt utifrån alla kunskaper man har.
Konfirmeringsbiasets nära släkting är överkonfidens.
- Man tror att sannolikheten för att man gjort rätt är mycket större är vad den verkligen är.
De som enligt Montgomery är mest fel ute är aktieanalytikerna.
- Aktieanalytiker har ingenting att gå på. Där är det ytterst nära noll i sambandet mellan bedömningar av aktiekursers utveckling och den faktiska utvecklingen.
Montgomery går så långt att han kallar prognosverksamheten för ett luftslott. Han ser dock ett värde i att man analyserar aktiemarknaden.
- På de sättet tillför de kunskap, de bidrar till att allt blir mer genomlyst och att kurserna blir mer korrekta. Men de kan inte göra prognoser.
Montgomery tycker helt enkelt att experter ska sluta att göra ekonomiska prognoser.
- Man kan tala om risker och möjligheter men avstå från sådana här exakta sifferprognoser.